Taiteiden yössä - niin kuin taivaassa

Jälleen on kesän kalenteri tullut kohtaan, jossa kaupunkimme kulttuuritoimijat pääsevät esittäytymään Taiteiden yön tapahtumissa. Joka vuosi illan tarjonnan laajuus ja korkea taso yllättävät juhlijan.

Taiteiden Yötä odotellessa nostan esille tuttuakin tutumman ja seudullamme verraten helposti saavutettavan harrastuksen: kuorolaulun! Kuorossa ystäväpiiri voi laajentua, laulaminen tarjoaa elämyksiä ja aivoillekin virkistävää jumppaa. Kuoronjohtajan lauluvalinnat voivat kehittää kärsivällisyyden ja pitkäjänteisyyden lahjaa laulajissa. Laulaessaan kuorolainen tulee siis kuin puolivahingossa edistäneeksi omaa hyvinvointiaan! Kuoroharrastuksen terveysvaikutuksia on myös tutkittu: edellä kerrotut kuoron myönteiset vaikutukset on löytänyt tutkimustyössään emeritusprofessori Jukka Louhivuori Jyväskylän yliopistosta.

On siis monta syytä antaa kesän kypsyttää hyvä päätös liittyä mieleiseen kuoroon. Eritysesti haastan mukaan heitä, joilla ruuhkavuosien myötä musiikkiharrastus hiipui, mutta juuri nyt saattaisi ollakin sopiva hetki elvyttää tallella olevat taidot. Tavataan kuorossa!

Kirkon puolella yhdessä laulaminen on seurakunnan tuntomerkki: virret ja laulut rytmittävät kauniisti kokoontumisia alusta loppuun. Laulut ja rytmit tuovat Kirkkomuskareissa iloa jo vauvaikäisille. Kirkkoisä Augustinus (354-430) pohti, että kun lauluun liittyy rukous, ihminen tulee rukoilleeksi kaksin verroin. Oppi-isä Martti Luther taas piti musiikkia Luojan luomista lahjoista parhaimpana!

Ruotsalainen elokuvaohjaaja Kay Pollak valitsi aikanaan elokuvansa tapahtumaympäristöksi (yllättäen) kirkkokuoron. Kuvitteellisessa tarinassa elämän myrskyt heittävät maailman parhaita konserttisaleja kiertäneen kapellimestarin tavallisen kirkkokuoron harjoituksiin. Tuulisen tunturikylän perukoilta alkaa matka, jollaisesta kukaan tuskin olisi osannut unelmoida. Tunteita, vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu, kun asioita tehdään yhdessä. Moni asia avautuu elämänpiirien törmätessä aivan uudella tavalla. Pollak antoi elokuvalleen nimen Niin kuin taivaassa (Såsom i himmelen, Ruotsi 2004)

Ritva-Liisa Marttila

Kouvolan seurakunta