Siunatkaa älkääkä kirotko

Siunatkaa älkääkä kirotko! Näin kirjoitti apostoli Paavali Rooman kristityille. Usein tuntuu, että tuo on aika hankala ohje. Tässä maailmassa on niin monia asioita, joita tekee mieli kirota.

Valittaminen on joskus ihan perusteltua. Itse asiassa oikeanlainen tyytymättömyys on ollut aina kaiken kehityksen lähtökohta. Uudistumista tapahtuu yleensä silloin kun ihmiset huomaavat jonkin epäkohdan, ja alkavat sitten tehdä työtä sen puolesta, että tuo epäkohta tulisi korjatuksi.  Jos kaikki valittaminen kielletään, niin ei silloin mitään kehitystä tapahdu.

Paavali kuitenkin kieltää meitä kiroamasta, ja käskee meitä siunaamaan. Mitä tuo siunaaminen oikeastaan tarkoittaa? Latinankielinen siunausta tarkoittava sana on benedicite. Se on yhdyssana, joka muodostuu kahdesta sanasta, joka tarkoittavat hyvää ja puhumista. Siunaus tarkoittaa hyvän puhumista toisesta. Paavali kehottaa meitä siis puhumaan hyvää toisistamme.

Me tiedämme, miten paljon keskellämme puhutaan pahaa lähimmäisistämme. Joskus näyttää siltä, että poliittisten keskustelutilaisuuksien keskeinen teema on pahan puhuminen toisista. Toisen puolueen edustajien puheet ymmärretään usein tahallaan väärin, eikä yritetäkään nähdä niissä mitään hyvää.

Tämä sama pahan puhumisen kulttuuri ei kuitenkaan kukoista vain politiikan näyttämöillä. Sitä esiintyy valittavan paljon myös työpaikoilla, harrastuspiireissä ja perheissä. Vaikka Jumala kieltääkin pahan puhumisen, niin silti me kristityt usein puhumme pahaa toisistamme.

Pahan puhuminen ja juoruaminen saa aikaan negatiivisen ilmapiirin. Silloin kaikki voivat huonosti. Silloin kenenkäkään ei ole hyvä olla.

Ajatelkaapa, mitä vaikutuksia sillä olisi, jossa me kaikki keskittyisimme hyvän puhumiseen toinen toisistamme. Sellaisessa työyhteisössä ja porukassa missä pidetään yhtä, välitetään toisesta, kunnioitetaan toista, tuetaan ja autetaan toista, siellä on hyvä olla. Silloin kun puhutaan hyvää toisista ihmisitä, niin silloin kaikilla on hyvä olla.

Parasta, mitä me voimme toisillemme toivottaa, on Jumalan siunaus. Jumalan siunaus tarkoittaa, että Jumala kääntää kasvonsa meidän puoleemme, ja katsoo meitä rakkaudellaan. Ja silloin kaikki on hyvin.

Kimmo Ylikangas
Kuusankosken seurakunta