Sinun juhlasi ovat sinun!

Muistan monet juhlavalmistelut: kiire, jännitys ja voileipätarjottimia saunan lauteilla. Juhlan kaava oli aina sama. Yksi perheenjäsen, yleensä äiti, touhusi keittiössä. Vieraita tuli ja meni ja juhlan kohteena ollut henkilö katseli kaikkea ihmeissään. Juhlahumu ei sopinut kaikille, mutta sopivia pakopaikkoja löytyi. Äidille se oli keittiö. Juhlapäivän jälkeen kotona huokaistiin: Olipa hyvät juhlat! Mutta mietin jälkeenpäin, ehtikö kaikkia vieraita kohdata?

Korona-aika on muuttanut juhliamme. Moni perinne on muuttunut. Kastejuhlia on vietetty ulkona ja vieraat tulleet useampana päivänä, pienissä porukoissa. Hautajaiset on juhlittu lähimpien läsnä ollessa ja muistojuhlat ovat siirtyneet odottamaan kesää. Striimaus on vienyt juhlan verkossa kauaskin. Kohtaamisen tarve ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään. Silloin kun on kohdattu, voisiko olla niin, että on ollutkin aikaa kohdata jokainen vieras vähän kauemmin, vähän rennommin ja aidommin?

Oma kokemukseni pienistä juhlista on ollut sydämellinen ja aito. Ei ole tarvinnut jännittää suuria puitteita ja pelätä, riittääkö kakku, kun on ollut koolla sopiva porukka kerrallaan.

Moni perhe miettii tulevia konfirmaatiojuhlia tai suuria hääjuhlia. Lohdutan jokaista juhlan järjestäjää: sinun juhlasi ovat sinun! Kysy nuoreltasi tai perheeltäsi, mitä he haluavat. Varaa tilaa ja aikaa sekä kodistasi että sydämestäsi kohdata jokainen kutsuttu ja myös jokainen yllättäen paikalle tullut. Istu alas, ole läsnä. Juhli niin monta päivää kuin haluat ja vaikka paljain jaloin! Usein sisältö ratkaisee, ei juhlan muoto.

Nämä ohjeet käyvät myös kirkolle ja meille työntekijöille. Esimerkkiä voi ottaa Jeesuksesta, joka kohtasi upeasti niin yksityisiä ihmisiä kuin massoittain väkeä. Jeesus oli tavattavissa, saavutettavissa ja myös arvosteltavana. Mutta läsnä.

Lopuksi: Kun mietit juhlaasi, pientä tai suurta, laita kädet ristiin ja kutsu mukaasi valmistelemaan ja paikan päälle myös Jeesus, Vapahtaja. Hän jää paikalle vielä sittenkin, kun juhlat on juhlittu.

Mirva Lehtinen
Kuusankosken seurakunta