Selviämme talvesta

”Selviämme talvesta”, Presidenttimme vakuuttaa.  Sen kuuleminen tuntuu hyvältä, koska uhkakuvia tulevasta maalataan ahkerasti. Itse en ole osannut sitä epäillä. Olemmehan sitkas kansa: kovia kokenut ja monissa liemissä keitetty.  Tosin maksamme siitä edelleen:  onnellinen kansa kantaa raskasta yksin pärjäämisen taakkaa ja vasta opettelee jakamaan asioitaan ja sanottamaan kokemuksiaan.

Selviäminen ei ole yhtä kuin hengissä pysyminen. Se, että raha juuri riittää ylisuuren sähkölaskun maksamiseen ja tuvan lämpimänä pitämiseen, ei riitä. Selviämiseen tarvitaan enemmän. Köyhät lapsiperheet tulevat köyhtymään entisestään elinkustannusten nousun myötä. Tilastot kertovat karua kieltä siitä, että lasten huostaanotot ovat yleisempiä siellä, missä sinnitellään toimeentulon alarajoilla.  Monet, erityisesti nuorten, huostaanotot olisivat tarpeettomia, jos vain perhe ja oireileva nuori saisivat ajoissa riittävästi tukea. Tämä on surullista ennen kaikkea perheille, mutta tulee kalliiksi myös yhteiskunnalle.  Talvi ei tule olemaan helppo muillakaan pienituloisilla. Moni yksinasuva joutuu pähkäilemään ostaako lääkkeitä vai lämmittääkö taloa. Onneksi apua on lupailtu. Nähtäväksi jää, miten pitkälle se riittää.

Talvi haastaa kirkon diakoniatyön: ketä, miten, minkä verran ja milloin autetaan?  Tarpeen on varmasti laajemminkin keskustella siitä, miten kirkko ja seurakunta voi olla mukana auttamassa talven yli selviytymisessä. Perinteisesti henkistä tukea on tarjolla ja diakoniatyö tekee hienoa työtä. Mutta mitä vielä voimme tehdä?

Osaanko itse pyytää apua, silloin, kun sitä tarvitsen vai yritänkö vain sinnitellä ja selvitä? Ehkä on syytä madaltaa kynnystä avun pyytämiseen ja katkaista synkkä yksin pärjäämisen perinne. Yhdessä olemme enemmän ja pystymme pitämään huolta siitä, ettei kaveria jätetä. Samalla on hyvä pitää mielessä, ettei tuleva talvi ole pelkästään selviytymisprojekti vaan täyttä elämää iloineen ja suruineen. Tehdään siitä mahdollisimman hyvä, ainutlaatuinen vuodenaika.

Sirkka Laine-Haimi
perheneuvoja