Salassa pysyvä Jumala

Vietin vastikään rippikoululaisten kanssa helteisen viikon leirikeskuksessa isojen kysymysten äärellä. Siellä pohdimme eri tavoin ja eri näkökulmista Jumalaa; kuka hän on, miten voisimme tuntea hänet paremmin ja mitä hän on meidän vuoksemme tehnyt. Toisin sanoen läpi käytiin kristinopin lyhyt oppimäärä hyvin tiiviissä paketissa.

Kuten arvata saattaa, viikko on lyhyt aika päästä edes alkuun. Leirin loppuessa kysymyksiä oli paljon enemmän kuin sen alkaessa. Sillä mitä enemmän Jumalaan tutustuu, sitä salaperäisemmältä hän vaikuttaa. Kuinka puhua Jumalasta, joka kuitenkin on salattu? Kuinka hahmottaa sitä, jonka kasvoja ei voi nähdä? Ja kuitenkin niin täytyy tehdä!

Tiedämme Jumalasta, että hän on pyhä, kolmiyhteinen, kaikkivaltias ja salattu. Jumalan edessä on vain pakko luopua yrityksestä tuntea hänet läpikotaisin, sillä ihmismielellä häntä ei voi täysin käsittää tai ymmärtää. Ihminen on pieni, Jumala on suuri. On suostuttava siihen, että uskon asiat eivät ole mitattavissa tai käsinkosketeltavissa vaan niissä on kyse – niin, uskosta. Melko ärsyttävää tai turhauttavaa kun sitä pohtii näin.

Mutta asiaa voi kuitenkin – onneksi! – tarkastella myös toiselta kantilta. Sillä kun meidän ei tarvitse yrittää määrittää Jumalaa tiukasti joihinkin raameihin tai kaavioihin, kun hyväksymme Jumalan olevan pyhä ja salattu, silloin Jumala saa olla Jumala. Jumalan tunteminen on tärkeintä, mitä elämässämme on, mutta täydellisesti häntä ei koskaan voi ymmärtää.

Kun Jumala saa olla salassa, silloin voimme paremmin keskittyä siihen mitä hän meille varsinaisesti on: elämämme lähde, joka tietää ja tuntee meidät läpikotaisin ja silti rakastaa meitä aina. Jumalan edessä saa luvan kanssa olla pyörällä päästään ja tunnustaa ettei voi ymmärtääkään tätä kaikkea ja saa ihmetellä koko sydämestään pyhän salaisuuden äärellä. Salatun Jumalan edessä ihminen saa luottaa siihen, että meille on ilmoitettu kaikki se mitä tarvitsemme voidaksemme päästä hänen yhteyteensä. Ja saamme myös luottaa siihen, että se riittää.

 

Helena Lorentz

seurakuntapastori