Risti

Kaikilla suurilla uskonnoilla on oma tunnusmerkkinsä, joka kertoo jotain olennaista kyseisestä uskosta. Kristinuskon tunnusmerkki on risti. Risti kertoo meille: Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että hän antoi ainoan poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän.

Viimeisinä päivinään Jeesus eli petoksen ja vihan ympäröimänä. Hänen oman kansansa johtohenkilöt juonittelivat hänet tuomituksi.   Miehitysvallan edustaja Pontius Pilatus tiesi, että Jeesus oli syytön, mutta hän antoi poliittisen tarkoituksenmukaisuuden syrjäyttää oikeuden. Kansanjoukot vaihtoivat palmusunnuntain Hoosianna huudot, ristiinnaulitse vaatimuksiin. Opetuslapsista yksi kavalsi ja toinen kielsi Hänet ja kaikki loput pakenivat.

Jeesusta pilkattiin, nöyryytettiin ja lopulta tapettiin julmalla tavalla. Tuskaa lisäsi se, että kaikki ihmiset olivat hyljänneet hänet. Ja kun Jeesus tuskissaan ristillä huusi avukseen Jumalaa. Jumalakin vaikeni. Jeesus oli täydellisen yksin.

Pitkäperjantai ei paljasta ainoastaan Jeesusta ympäröivää pimeyttä, vaan se tuo ilmi koko maailman pimeyden ja pahuuden. Ja ikävä kyllä tämä sama pahuus tulee yhä uudelleen esiin ympärillämme.

Jeesus tietää, miten raskasta elämä voi olla. Hän tietää, miltä tuntuu kun kaikki hylkäävät. Kärsivässä Kristuksessa häviää kuilu arkitodellisuuden ja uskon välillä. Kristus on kerran kärsinyt ristillä kun Hän sovitti maailman synnit. Ja Hän kärsii yhä tänäänkin yhdessä kaikkien nälkää näkevien, vainottujen, sodassa runneltujen ja kaikkien neuvottomien sekä ahdistuneiden ihmisten kanssa.

Kristus kärsii kanssamme myös siksi, että me näkisimme ja täyttäisimme oman tehtävämme ja paikkamme tässä kärsivässä maailmassa. Meidät kutsutaan kantamaan toistemme taakkoja, ja tekemään parhaamme sen puolesta, että ihmiset oppisivat elämään keskenään sovussa.

Mutta Kristus ei kärsi ainoastaan meidän kanssamme, vaan ennen kaikkea Hän kärsii meidän puolestamme. Näin Hän avasi meille tien taivaaseen. Risti kertoo miten Jeesus on voittanut kuoleman ja on kanssamme joka hetki. Tästä syystä elämä on elämisen arvoinen. Maailmamme ei ole pimeä, kun Jeesus on siinä mukana. Tulevaisuus ei ole toivoton, koska Jeesus kulkee edellämme. Menneisyytemme ei ole syyttävä, koska Jeesuksen tähden saamme kaikki synnit anteeksi. Minäkään en ole toivoton tapaus, koska Jeesus on minunkin puolustajani ja ystäväni.


​Kimmo Ylikangas
​Kuusankosken kirkkoherra