Reppuselkäinen kansa

Joka elokuu ennalta arvaamattomasti se valtaa mieleni. Hämärtyvänä iltana kotipihallamme tuoksuu kypsyvä vilja ja tunnen yhtaikaa jännitystä sekä haikeutta. Kesä alkaa kääntyä syksyyn. Reppuselkäinen kansa, lapset ja nuoret, ovat kesän loman ja levon jälkeen palanneet takaisin kouluun. Mitähän tuleva lukuvuosi tuo tullessaan heille ja minulle?

Vuosia sitten saattelin esikoistamme kotipihallamme taksiin. Edessä oli ensimmäinen eskaripäivä. Peittelin liikutustani. Tuttu taksikuski taputti olalleni sanoen: ”Niillä on siellä ihan mukavaa.” Tiesin sen. Mutta mihin kului aika? Olenko osannut kasvattaa lapseni niin, että hän pärjää maailmassa? Näitä kysymyksiä olen toistellut itselleni vuosien myötä saatellessani lapsia kotona ja koulussa lukuvuoden alkuun.

Koulussa, opiskelumaailmassa sekä yhteiskunnassamme on paljon vaatimuksia ja mittareita. Kunpa jokainen koululainen ja opiskelija tietäisi ainutlaatuisuutensa ja sen, että jokaisella meistä on taitoja sekä kehityskohteita, vahvuuksia ja heikkouksia. Joku on taitava piirtäjä, toinen auttaa kaveria ystävällisesti. On nopeita juoksijoita ja kaunisäänisiä laulajia. Jollekin matematiikan ongelmanratkaisutehtävät ovat kiinnostavia haasteita, kun taas toinen pitää linnunpöntön nikkaroimisesta.

Pekka Simojoki kiteyttää laulunsa sanoissa seuraavasti:

”Jokainen on kaunis, jokainen on ainutlaatuinen.
Ja kuin joutsen nousee siivilleen,
on Luoja meidät kaikki täällä tehnyt kuvakseen.
Jokainen on kaunis. ”

Lapset ja nuoret, aikuisetkin, muistakaa nuo sanat! Synnymme ja kasvamme Luojan luomina, erilaisina yksilöinä. Meille annettu ihmisen tehtävä on kunnioittaa, kannustaa ja rohkaista toisiamme. Vaikeina hetkinä voimme lohduttaa lähimmäistämme.

Ohjatessani lapsia ja nuoria kohti koulutaivalta ja oman elämän polkua, olen oivaltanut, että kristittynä minun tärkein tehtäväni on rukoilla reppuselkäisen kansan, koululaisten ja opiskelijoiden puolesta. Siinä on kotitehtävää kaikille vanhemmille, isovanhemmille, kummeille, tädeille, sedille ja ystäville.

Siunattua ja iloista alkanutta lukuvuotta lapsille ja nuorille, koteihin ja kouluihin!

Elina Lehtomäki

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja