Rauhaa päälle maan

Otsikon sanat ovat yli 100 vuotta vanhasta perinteisestä suomalaisesta joululaulusta. Tuo pyyntö lienee nyt ajankohtaisempi kuin vuosiin, ainakin Suomesta ja Euroopasta käsin katsottuna. Erityisen voimakkaana se elää nyt sodan jaloissa ja sodan alta pakoon lähteneiden keskellä. Rauhaa Ukrainassa ei liene edes joulun pyhinä.

Sota on hirveä asia. Se kylvää kauhua, pelkoa, tuskaa, kuolemaa, ruumiin ja sielun vammoja, vihaa ja katkeruutta. Se erottaa läheiset toisistaan, tuottaa leskiä, orpoja ja pakolaisia. Ukrainassa monet joutuvat kamppailemaan ilman sähköä, lämpöä, vettä. Kaikesta huolimatta he tahtovat urheasti taistella isänmaansa ja sen vapauden puolesta. He tarvitsevat jakamattoman tukemme ja kaipaavat lähimmäisiä, jotka avaavat sydämensä ja kukkaronsa auttamaan.

Todellista rauhaa ei synny rauhaan pakottamalla, ei niin, että vahvempi osapuoli sanelee ehdot ja riistää alueita itselleen. Pakotettu rauha jättää katkeruuden siemenen itämään ja tilaisuuden tullen se on sytykkeenä uuteen konfliktiin.

2000 vuotta sitten Vapahtaja syntyi maailmaan. Yksi hänen nimistään on Rauhanruhtinas ja kun hän syntyi, enkelikuoro lausui: ”… maassa rauha ihmisten kesken.” Näistä huolimatta rauhaa ei tullut, vaan pian Jeesuksen syntymän jälkeen vainoharhaisen kuningas Herodeksen miekka sai aikaan lasten surman Betlehemissä. Sen muistona vietämme tänään viattomien lasten päivää. Rauhaa ei ole tullut vieläkään. Oliko siis jouluevankeliumi ja Jesajan profetia vain tyhjää puhetta?

Messias tuli, mutta hän ei vapauttanut kansaansa kurjista roomalaisista miehittäjistä. Kuitenkin hän on Rauhanruhtinas, joka tahtoo tuoda rauhan ihmisen sisimpään. Se rauha on vielä ulkoistakin tärkeämpi. Menikö sinun joulusi harmoniassa läheisten kesken? Rauha ei jouluevankeliumissa tarkoita vain sodan vastakohtaa, vaan myös sopusointua ja harmoniaa ihmisen ja Jumalan ja sen seurauksena myös ihmisten kesken. Sen pohjalta voi lähteä rakentamaan myös rauhaa ihmisten ja kansojen välille.

Rauhallista Uutta vuotta!

Pauli Heinola

Kuusankosken seurakunnan kappalainen