Rakas kotikirkko

Pääsen työni puolesta käymään ihmisten kodeissa. Välillä minulla on hetki aikaa istahtaa alas ja katsoa ympärilleni. Monien kotien seinällä on kuva asiakkaalle ja hänen perheelleen rakkaimmasta kirkosta. Joidenkin kotikirkko saattaa olla täällä Kymenlaaksossa kun taas joidenkin rakas kirkko on jäänyt sodassa rajan taakse ja mahdollisesti hävitetty kokonaan. 

Lapsena vietin paljon aikaa isovanhempieni luona. Heidän tupansa seinällä oli valokuvat kahdesta kirkosta. Oikealla puolella oli Elimäen kirkko ja vasemmalla Jääsken kirkko. Elimäen kirkko oli itselle tuttu ja turvallinen ja on sitä edelleen, mutta Jääsken kirkko oli vieraampi. Mummini kotipaikkakunta rajan taakse jääneessä Karjalassa oli hänen puheissaan paljon, mutta herätti kysymyksiä. Millainen paikka se Jääski oikein oli? Miksei tuota upeaa kirkkoa ole enää olemassa?

Vaikka sodasta on jo yli 70 vuotta, on karjalaisten kaipuu synnyinseuduilleen valtavaa. Nyt siirtokarjalaisten jälkipolvet ovat kiinnostuneita juuristaan.

Tällä hetkellä matkustaminen esivanhempien kotiseuduille ei ole mahdollista, mutta normaalina aikana pikkubusseilla kurvataan rajan takaisen Karjalan kotikyliin ja pysähdytään matkalla tutkimaan kirkkojen kivijalkoja ja etsimään kirkkomailta sammaloituneita hautakiviä. Olemme kuulleet tarinoita isovanhempiemme kirkkomatkoista, ja meillä on mielikuvia siitä, kun joulukirkkoon ajettiin hevosilla, rippikouluun pyöräiltiin tai kesäsunnuntain jumalanpalveluksiin soudettiin järven yli.  

Mikä on sinun kotikirkkosi? Onko kotikirkkosi se, jossa kävit lapsena joulukirkossa vai se, jossa pääsit ripille? Onko kotikirkkosi se, jossa sinut vihittiin avioliittoon vai se, johon viet oman lapsesi perhemessuun? Kotikirkon valokuvaa ei ehkä löydy nykyperheiden kotien seiniltä, mutta kirkko onkin tänä päivänä tullut meidän koteihimme. Onko sinun kotikirkkosi se, jonka YouTube-kanavan avaat tavallisena sunnuntaiaamuna tai jonka kirkkoherran somepäivitykset vilahtelevat uutisvirrassasi? 

Silja Heliste
Sairaanhoitaja
Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen