Pöllähtävää pölyä vai sittenkin tätä päivää

Mehupaasto, somepaasto, herkkupaasto ja kerran puhepaastokin. Puhepaaston taustalla oli kokemus sanojen yltäkylläisyydestä. Sanojen sijaan kuljin paastossa musiikin keinoin; Bachin passiot virittivät ja valmistivat pääsiäisen tulemiseen. Siinä on minun kokemuksiani paastoamisesta.

Uskonnollisista ja terveydellisistä syistä vietetyt paastot lienevät ne tavallisimmat. Kaikki isot kirkkokunnat tuntevat jonkin muodon paastoamisesta, nimenomaan suureen juhlaan valmistavana. Myös luterilaisessa kirkossa paastolla on pitkät ja juurevat perinteet. Terveydelliset paastot voivat tähdätä yhtä hyvin painonhallintaan tai vaikkapa suoliston kevätsiivoukseen.

Itsekurin harjoittelua, tavoitteen muistuttamista, niitä herkkupaasto on tänä vuonna minulle merkinnyt.

Lauantaina mieleni teki karkkia. Pysähdyin miettimään tuota mielitekoani, miksi halusin karkkia niin paljon. Huomasin pian, että kun en saanut sitä, mielentilani laski. Halusin siis herkkuja nostamaan mielialaa, tuomaan hyvää ja iloista mieltä.

Itsehavainnointi on terapeuttisen työskentelyn avain. Välttämätön apuväline. Havainnoinnin kautta tulee tietoiseksi siitä, mitä itsessä tapahtuu. Terapia-kielellä puhutaan, että tavoitellaan helikopteri-asemointia suhteessa itseen: asettumista etäisyyden päähän itsestään, että voi tarkkailla omia ajatuksia, toimintaa, käytöstä, tunteita.

Pysähdyttyäni karkinhimossa havaitsin jotain, mikä pyrki pintaan. Suru, ikävä, kaipuu. Tuikitärkeitä tunteita, joiden kuuluu tulla näkyväksi, ilmaistuksi, jaetuksikin. Niitä yritin torjua syömällä herkkuja.

Paastossa on jotain ikivanhaa, pölyt pöllähtää komeasti, kun sen päälle puhaltaa. Samaan aikaan siinä on jotain mitä ajankohtaisinta, ja tarpeellisinta. Paasto on pysähtymistä, itsen tutkiskelua, itsehavainnoinnin opettelua, löytämistä. Se synnyttää sisäistä levollisuutta ja läsnäolon lisääntymistä. Ja kun ihminen on läsnä itselleen, voi hän olla läsnä aidommin myös läheisilleen.

Heidi Kääriäinen

perheneuvoja vs.