Pienissä häissä (ja 20 vuotta myöhemmin)

Pastorin vinkit onnistuneisiin häihin:

 1. Etsi kumppani ja rakastu. Tai odota, että hän tulee kotiovelle, voi sekin toimia. Tinderkin voi toimia! Mutta toisaalta, missä vain voi olla tuleva puolisosi. Pääasia, että hän löytyy. 
 2. Kosi tai tule kosituksi! Voit kysyä puolisosi vanhemmilta lupaa, mutta voit myös pyytää myöhemmin anteeksi. Osoita, että haluat sitoutua.
 3. Kun häille on päivämäärä, tutkituta puolisosi kanssa avioliiton esteet joko netissä tai seurakunnassasi. Tämä siksi, ettet ole jo sattumalta naimisissa. 
 4. Kurkista lompakkoon! Järjestä sellaiset häät, kuin itse haluat. Konkurssia ei kannata tehdä. Hienot puitteet hääjuhlalle saat kirkoista kautta maan, tai jostakin kauniista kohdasta luomakuntaa, esimerkiksi laiturilta, metsästä, omenapuun alta tai omasta kodista. Minimiväkimäärä: te kaksi, pappi ja kaksi todistajaa.
 5. Etsi pappi ja pyydä hänet vihkimään! Viikonpäivällä ei ole väliä, eikä välttämättä kellonajallakaan!  Ps. Maistraatti ei ole näin notkea!
 6. Älä stressaa! Kaikkea voi tapahtua, ja silti kaikki voi mennä hyvin!
 7. Vietä hääjuhlaa läheistesi ja ystäviesi kanssa! Avioliittoanne siunaa Jumala, joka on varmasti nähnyt jo kaiken mahdollisen, ja silti rakastaa. Toivon ja rukoilen, että rakastatte toisianne samalla tavoin. 

Ja pastorin oma sovellus:

 1. Näe unta entisestä koulukaverista. Sehän oli mukava tyyppi!
 2. Rakastu nopeasti (tietenkin!) ja tule kosituksi (yllätys).
 3. Keksi päivämäärä: 4.10.2003
 4. Lompakko: Opiskelijabudjetti
 5. Soita Lieksan seurakuntaan ja varaa joku pappi paikalle ko. kellonaikaan. Pappi onneksi soitti ja juteltiin etukäteen myös! 
 6. Pidä kaikki salassa, stressaa ainoastaan sitä.
 7. Hääjuhla Kolilla, hiljaisuuden temppelissä taivasalla, paikalla kaksi todistajaa, pappi ja me kaksi. Muille kerrottiin sitten myöhemmin.

Viimeinen vinkki: mieti joka päivä vihkisormusta katsoessasi, mitä tulikaan luvattua. Kiitä Jumalaa, katso hyvää, sinnittele välillä. Itke ja naura, muista tanssia. Rakasta ja rakasta, joka päivä. 
Kiitos Tero näistä 20 vuodesta. Sopimus jatkuu kuulemma edelleen! Tsempit siihen!

Mirva Lehtinen
Kappalainen
Kuusankosken seurakunta