Ötzin kirves

Jäämies Ötzi on hyvin kuuluisa mies ja häntä on tutkittu paljon. Ötzin ruumis löydettiin Alpeilta vuonna 1991 ja hän sai nimensä paikallisen vuoriston mukaan. Löydettäessä Ötzillä oli mukanaan mm. kirves, keskeneräinen jousi ja nuolia. Ötzi eli 3300-uvulla eKr., hän oli 159 cm pituisena melkoisen pitkä mies ja sai elää kanssaihmisiään keskimääräistä pidemmän elämän, 46 ikävuotta. Ötzin ruumis säilyi kylmässä vuoristossa hyvin. Ötzille kävi kuten ihmisille aika usein käy – hän on suositumpi kuolleena kuin elävänä. Ja myös kuuluisampi kuolleena kuin elävänä.

Kun Ötzi löydettiin, hänellä oli mukanaan mainitut kirves ja jousi sekä veitsi. Kirves on aika hyödyllinen työväline. Voisi ihmetellä, miksei Ötzin kirvestä, veistä tai jousta oltu viety. Ötzin kirves ei ehkä olisi toiminut yhtä hyvin kenenkään muun kädessä. Se oli Ötzin käteen sopiva työväline, oma kirves.

Jos yrität käyttää toisen ihmisen työvälinettä, se ei ehkä sovi juuri sinun käsiisi parhaalla mahdollisella tavalla. Se, mikä toimii toisella, ei ehkä toimi juuri sinulla. Sen vuoksi sanon: Luota omiin työvälineisiisi. Ne ovat todennäköisesti juuri sinun käyttöösi sopivimmat. Jos kadehdit toisen ihmisen työvälineitä, luovu kateudestasi ja käytä niitä työvälineitä, mitä sinulla jo on. Jo Raamatussa kerrotaan, kuinka armolahjat ovat moninaiset ja omilla armolahjoillaan voi palvella kanssaihmisiä.

Rohkaisemisen armolahja on tärkeä armolahja. Arkikielessä on monta synonyymiä rohkaisemiselle. Tarkoitus on kuitenkin sama: Auttaa kanssaihmistä eteenpäin tässä elämässä. Muitakin armolahjoja on. Jos haluat tietää lisää armolahjoista, lue Apostolien teot -kirja Raamatusta.

Käytä siis omia armolahjojasi, sillä ne on juuri Sinulle ihan tarkoituksella ja käyttöä varten annettu.

Tuula Ylikangas
Sairaalapastori