Ota vaari tilaisuudesta!

Jokaisella on elämässä hetkiä, joissa täytyy tarttua johonkin asiaan. Hetkiä, joissa herätään siihen, että mahdollisuuteen on tartuttava nyt, tai muuten se menee auttamattomasti ohi.

Maailman tasolla puhutaan ilmastonmuutoksesta; meidän on tartuttava niin oman kuin yhteisömme hiilijalanjäljen pienentämiseen juuri nyt, muuten hetki menee ohi eikä maapallomme enää ole entisensä. Sama toteutuu myös esimerkiksi työnhaussa; hyvä työpaikka tuli eteen ja mahdollisuus uuteen uraan saattaa avautua tarttumalla tähän mahdollisuuteen. Monille seurustelukumppanin valinta aiheuttaa samanlaista pohdintaa. Ihan arkipäivän tasolla näitä hetkiä tulee vastaa päivittäin: lähteäkö lenkille vai jäädäkö sohvalle. Näin syksyllä moni miettii, aloittaisiko uuden harrastuksen ja mitä kaikkea tämä askel tuokaan tullessaan.

Näistä avautuvista mahdollisuuksista ja arkipäivän valinnoista muodostuu hetkiä, joissa avautuu ovia uuteen ja tuntemattomaan. Innostavaa, mutta samalla myös ehkä hieman jännittävää ja pelottavaakin, riippuen ihmisestä ja tilanteesta. Joka tapauksessa, useimmiten näihin avautuviin tilanteisiin on hyvä tarttua. Lapsenlapseni ehkä sanoisi tässä kohdassa: tilaisuudesta kannattaa ottaa vaari.

Sanakirjan mukaan etsikkoaika merkitsee arkielämään sovellettuna ”johonkin tarjoutuva, ainoa tai otollisin, tilaisuus” ja hengellisessä yhteydessään ”ajanjakso, jolloin Jumala kutsuu ihmistä”. Etsikkoaika merkitsee siis aikaa, jolloin tehdään valintoja, tullaan johdatelluksi jonkin uuden asian äärelle.

Nämä molemmat merkitykset yhdistävä etsikkoaika sai elämässäni täyttymyksensä viime sunnuntaina, jolloin vietimme Valkealan kirkossa kirkkoherran virkaanasettajaisjuhlaa. Etsikkoaikani tämän tehtävän suhteen oli pitkä ja monivaiheinen, voisi puhua jopa etsikkojen sarjasta. Jumalan kutsu ja oma innostus olivat yhtä aikaa läsnä.

Virkaanasettajaisjuhla oli samalla kertaa äärettömän innostava ja upea, mutta samalla nöyräksi tekevä kokemus. Ilo ja kiitollisuus tehtävän edessä oli ja on edelleen hienoa jakaa kyläläisten, ystävien, tuttavien ja perheen kanssa.  Tulevaisuus näyttää mitä kaikkea tästä tilaisuudesta vaarin ottaminen tuo tullessaan.

Arto Helle
Valkealan seurakunta