Olet kotiruoan arvoinen

Puristan litran jogurttipurkkia. Varmastikin jo eilen söimme pakkauksen viimeisen annoksen? Tapojeni vastaisesti päätän leikata purkin saksilla kahtia. En usko silmiäni, miten paljon jogurttia löytyy ”tyhjän” kartongin sisältä.

Hävikkiviikon viettäminen päättyi 17.9., mutta aihe on ajankohtainen aina. Tiesitkö, että koko ruokaketjun suurin hävikki syntyy kotona: yli 100 miljoonaa kiloa vuosittain (Luke 2021). Me suomalaiset voisimme säästää ruokamenoissa vuodessa yli 500 miljoonaa euroa pelkästään vähentämällä kotijääkaapissa syntyvää hävikkiä.

Moni varmaan arvaa, että vihannekset, juurekset ja peruna ovat hävikkilistan kärkisijalla. Seuraavaksi tulevat hedelmät. Kahvi pitää kolmatta sijaa ja neljännen jakavat vilja- ja maitotuotteet. Minulla oli pitkään tapana ajatella tässä kohtaa: ”Onneksi syön ulkona”. Tai: ”Valintani on kerta-annos valmisruokaa”. 

Asenteeni ruoan valmistukseen kotona on kuitenkin muuttunut. On toki hyvä ostaa se, minkä oikeasti syö. En myöskään uskalla udella, mitä sähkön hinta on saanut aikaan vaikkapa niiden yksin asuvien kohdalla, jotka trendejä uhmaten edelleen valmistavat itselleen kotiruokaa. Uskaltaudun kuitenkin väittämään: Jos viihdyt omassa keittiössäsi, viihdyt myös omassa elämässäsi. Makumuistoja syntyy vain kokeilemalla. Ja hävikkiruoasta noita muistoja todella syntyy! Vai olenkohan ainoa, joka muistelee kaihoisasti kummitädin köyhiä ritareita ja mamman kesäkeittoa? 

Olen oppinut käyttämään lähimyllyn hiutaleita. Minuutti lisää mikroaikaa: mikä herkkupuuro! Olen oppinut sujauttamaan vihanneskeiton lopun lasagneen kastikkeeksi ja maustamaan kasvispannuja. Taivaan Isä on lahjoittanut meille jälleen uskomattoman määrän herkkuja, monet aivan ilmaiseksi.

Sanot ehkä, että pelkkä ajatuskin kotiruoasta tuntuu aikaa vievältä ja maksaa liikaa. En lähde Sinua näissä ajatuksissasi käännyttämään. Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma: Olet hyvän kotiruoan arvoinen.

Kaija-Liisa Lindberg
kappalainen
Kouvolan seurakunta