Oikeutettu sota?

Itsenäisyyspäivänä muistelemme sotiemme veteraaneja, sankarivainajia sekä heidän uhrauksiaan Suomen itsenäisyyden puolesta. Vuonna 1939 Suomi joutui puolustautumaan ylivoimaista vihollista vastaan, kun Neuvostoliitto aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan. Moni joutui lähtemään Karjalan kannakselta evakkoon ja jättämään oman kotinsa taakseen. Jatkosodan jälkeen Suomi sai pitää itsenäisyytensä, mutta osan menetti pinta-alastaan Neuvostoliitolle. Sodasta aiheutuneita haavoja moni kantaa vielä tänäkin päivänä mukanaan.

Sota on aina viimeinen keino selvitellä maiden keskinäisiä välejä. Hyökkäävän osapuolen motiivit ovat usein moninaisia ja harvoin ainakaan oikeutettuja.

Tein vuosia sitten oman pro gradu-tutkielmani siitä, miten Yhdysvaltojen evankelikaalit ja katolilaiset suhtautuivat Afganistanin ja Irakin sotaan vuosien 2001–2004 välisenä aikana. Afganistanin sota alkoi New Yorkin terrori-iskujen jälkeen. Sodalla pyrittiin kaatamaan Afganistanin taleban hallitus, jonka uskottiin kouluttavan terroristeja leireillään. Myöhemmin Yhdysvallat aloitti sodan myös Irakia vastaan. Sotaan lähdettiin oletuksella, että Irakilla olisi hallussaan joukkotuhoaseita, mutta väite osoittautui myöhemmin virheelliseksi. Jos sodan tarkoituksena oli kitkeä terrorismi maailmasta, kävi aivan päinvastoin. Terrorijärjestö Isiksen synty on tästä parhaimpana esimerkkinä.

Ne tahot, jotka kannattivat sotaa, perustelivat sodan oikeutusta mitä ihmeellisimmillä argumenteilla. Yksi kummallisimmista argumenteista liittyi 300–400-luvulla eläneen Hippon piispan Augustinuksen, ja keskiajalla eläneen Tuomas Akvinolaisen uudelleen muotoilemaan oikeutetun sodan teoriaan. Yksi sotaa kiihkeästi kannattava henkilö piti sodan vastustajia pelkureina, ja näki sodan kristillisen rakkauden osoituksena. Kyseinen henkilö myös perusteli sotaa monilla kontekstistaan irrotetuilla Raamatun kohdilla.

Kun sota aloitetaan hyökkäämällä viattomien siviilien kimppuun, ei sotaa voida koskaan pitää oikeutettuna. On ainoastaan oikeutettua puolustautua. Näin Suomessakin tehtiin ylivoimaisen vihollisen edessä, ja näin tehdään tänään myös Ukrainassa.

Paha lisää pahuutta, ja hyvä lisää hyvyyttä maailmassa. Sota on aina pahaa, katsoi sitä mistä vinkkelistä tahansa. Sodan aiheuttamat haavat kestävät kauan parantua, ja joskus näiden haavojen parantelu kestää usean sukupolven ajan. Sota jättää sekä fyysisiä että henkisiä haavoja. Usein henkisten haavojen parantuminen kestää fyysisiä kauemmin. Jeesus opetti, että jos joku lyö sinua poskelle, käännä hänelle toinenkin poski. Toinen opetus kuului, että rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta. Jos osaisimme elää näiden Jeesuksen opetusten mukaan, ei sotia tarvitsisi käydä. Kaikki haluavat rauhaa, mutta joskus paha maailmassa aiheuttaa sotaa. Viimeiseksi vielä yksi Jeesuksen kuuluisista opetuksista: Autuaita ovat rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen. Näitä rauhantekijöitä maailma nyt kipeästi tarvitsee.

Nina Lauri
Seurakuntapastori
Anjalankosken seurakunta