Adventti

Adventti on jouluun valmistautumisen aikaa. Adventtivirressä sanotaan: ”Suurelle vieraallenne nyt tietä raivatkaa ja portit sydäntenne hänelle aukaiskaa.”

Mitä tuo merkitsee? Miten voisimme raivata Herralle tietä?

Mieleeni tulee kolme asiaa:

Tee puhdasta

Joulun alla siivotaan. Joulusiivous taitaa olla taitaa olla yhä monessa kodissa se vuoden pääsiivous.

Mutta pahin siivo on kuitenkin usein ihmisen sydämessä. Jeesus sanoo, että sieltä lähtevät pahat ajatukset. Siellä asuu kateus ja katkeruus. Raivaa Herralle tie. Tee siis puhdasta, siivoa sydämesi.

Tee sovinto

Kodissa voivat paikat olla puhtaat, mutta perheenjäsenten välit silti epäkunnossa. Myös naapureiden tai työtovereiden kesken voi olla riitoja. Herralle valmistetaan tietä tekemällä sovinto. Joulu ei tule katkeraan sydämeen.

Tee hyvää

Jumalan hyvyys tulee ihmisen elämään usein ihmisten hyvyyden kautta. Jumala tarvitsee kanavia ihmisten maailmassa. Hän tarvitsee ihmisten käsiä, jalkoja ja kukkaroita. Sanat eivät, ei edes Raamatun sanat, korvaa tekoja. Sanat ovat tärkeitä, mutta jos rakkautemme jää vain puheen tasolle, niin silloin toimintamme on kuin se kuuluisa savolainen projekti, joka on aloittamista vaille valmis.

Ei Jumalakaan tyytynyt vain sanoihin – ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa.” Se oli enemmän kuin sana. Se oli teko.

Adventin tarkoituksena on valmistaa Herralle tietä – omaan sydämeen ja niiden elämään, jotka tavalla tai toisella elävät lähellä meitä.

Meistä jokainen pystyy vaikuttamaan osaltaan siihen ilmapiiriin, mikä on ympärillämme.

Adventti on joulunvalmisteluiden ja odotuksen aikaa. Adventin odotus ei ole tyhjää ja katteetonta. Adventti kertoo odotuksesta, joka täyttyy. Adventti merkitsee luokse tulemista: Jumala tulee luoksemme. Jumala ei enää jää pelkästään taivaan korkeuksiin ja pyhyyksiin, vaan Hän tulee meidän luoksemme. Jumala tulee Jeesuksessa Sinun luoksesi, tässä on adventin ilosanoma.

Kimmo Ylikangas
Kuusankosken seurakunta