Odottamista yhä uudestaan

Aika on muuten melkoisen mielenkiintoinen asia. Ei ollut aikanaan metsästäjä-keräilijäihmisellä ajan kanssa kovin läheistä suhdetta eikä sille oikein tarvettakaan, mutta heti kun ihmiskunta asettui paikoilleen ja alkoi viljellä maata syntyi tarve myös ajalle. Aikaa mitataan monenlaisilla määreillä ja kaukana mustista aukoista se etenee jopa aina samaa tahtia.

Meidän kulttuuriympäristössämme aika asettuu lineaariseksi, vääjäämättä eteneväksi voimaksi, mutta meidän arkitodellisuutemme aika onkin syklinen ja aina vaan toistuva. Päivätasolla yleensä aikamme alkaa aamulla toivottavasti hyvin nukutun yön jälkeen ja etenee tietyn rutiinin merkeissä, vie sitten ajastamme ison osan opiskelu, työ, koti tai harrasteet. Päivän päätyttyä mennään maate ja sitten taas toistetaan sama.

Viikko- ja kuukausitaso tuo omat vaihtelunsa tähän rytmiin, mutta usein vähintäänkin vuositasolla pyörä pyörähtää aika tutulla tavalla. Tätä joskus aika monotoniselta tuntuvaa elämämme ja aikamme sommitelmaa onneksi piristävät asiat, joita kelpaa odottaa. Vaikkapa loma-ajat, matkat, tärkeiden elämän ihmisten tapaamiset ja perhejuhlat voivat olla pieniä arjen ja ajan pyörteen keskellä elämään sopivasti vaihtelua tuovia hetkiä.

Aikaa siis tahdittavat odottamisen hetket, jolloin odottavalle aika voi tuntua pitkältä, vaikka se ihan vakiotahtia etenisikin. Adventti tarkoittaa saapumista, mutta meille aikaan orientoituneille ihmisille se voi tarkoittaa myös odottamista. Aina toistuvista aikailmiöistä myös kirkkovuosi on hyvä esimerkki. Kirkkovuosi alkaa adventin ajalla ja yhä uudestaan me asetumme odottamaan jotakin, osallistuen siten siihen yhteiseen riittiin, tapaan jolla jouluun valmistaudutaan. Aina uudestaan adventti kutsuu meitä hiljentämään tahtia, uimaan vähän vähemmän hurjaan kohtaan ajan virrassa ja ihan vaan hengähtämään. Ehkä helposti tuntuu siltä, ettei tässä hektisessä maailmassa ole hetkistä ihmiselle pysähtyä ja ottaa aikaa, mutta kyllä on. Aina uudestaan.

Janne Turunen
Kouvolan seurakunta