Namaste

”Elämä on lyhyt, hymyile siis, kun sinulla vielä on hampaat.” Ihmiset katsovat silmiin, hymyilevät valloittavasti, liittävät kätensä yhteen ja lausuvat: Namaste! Kumarran sinulle ja annan sinulle tunnustusta. Kahden viikon aikana Intiassa hymyilin enemmän kuin koko alkuvuotena yhteensä. Hymyyn on helppo vastata hymyllä. Kohdatuksi tulemisen tunne välittyy ohikiitävässä hetkessä.    

Vaikka taivas putoaisi niskaan, intialainen sanoo: ”No problem”.  Ihmiset ovat mieleltään joustavia vaikka elävätkin valtavan byrokratian keskellä. Lähestymistapa ongelmiin on luovan mutkaton.  Siitä välittyy myös itselle yllättävän mutkaton olo. Kun mikään ei ole ongelma, elämä on helppoa.  Toisaalta kuulen oppaan sanovan: ” Meillä on täällä apinaongelma, mutta sille ei voi tehdä mitään.” Eli on olemassa ongelmia, jotka eivät niitä ole ja sitten on ongelmia, joille ei voi tehdä mitään. Niiden edessä nostetaan kädet pystyyn. Elämä hyväksytään sellaisena kuin se on ja kaikki on pohjimmiltaan hyvin.

Ihmisten palvelualttiuden edessä hämmentyy.  Aina näyttää löytyvän joku pieni tehtävä, jonka voi toisen hyväksi tehdä. Aluksi se tuntuu oudolta ja jopa hössötykseltä. Sitten siihen tottuu.  Tuntuukin hyvältä ottaa vastaan palvelua ja ehkä samalla itse oppii enemmän ottamaan toisia huomioon. Siinä meillä länsimaisilla ihmisillä riittää opettelemista. Olemme niin itseriittoisia ja omatoimisia, että olemme ainakin osittain kadottaneet kyvyn palvella ja ottaa palveluja vastaan. On riemastuttavaa huomata, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse ja pienillä asioilla voi ilahduttaa toisia.    

Intiassa uskotaan laajasti luomakunnan yhteyteen. Tämä koskee yhtälailla ihmisiä ja eläimiä. Myös unelma kaikkien uskontojen harmoniasta ja sopuisasta rinnakkain elosta elää vahvana.   Huolenpitoa köyhistä harjoitetaan ainakin New Delhin sikhitemppelissä, jossa vapaaehtoiset valmistavat päivittäin 40 000 ilmaista ateriaa sitä tarvitseville. Yhdessä pilkotaan vihannekset, keitetään riisit ja leivotaan leivät. Ruokkimisihme eletään todeksi joka päivä. Hyvän tekemiseen innostaa myös maan pitkäaikainen johtaja Mahatma Gandhi: ”Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”

 

Sirkka Laine-Haimi

Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja