Musiikista hoivaa 

Osallistuin Kirkon koulutuskeskuksen järjestämälle kurssille, jossa aiheena oli musiikki, hoiva ja vuorovaikutus. Kurssilla käsiteltiin musiikin vaikutusta ihmisen fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen ja hengelliseen hyvinvointiin. Musiikin merkitys hoitomuotona tiedostetaan yhä laajemmin nykyään. Musiikkia käytetään apuna sairauksissa, jotka liittyvät ihmisen emootioihin, muistiin ja kommunikointiin. 

Kaikki ihmiset tarvitsevat hoivaa, yhtä lailla pienet kuin isommatkin. Musiikin hoivaava vaikutus syntyy jo pienissä, yksinkertaisissa hetkissä.

Ajatellaanpa esimerkiksi vanhempaa ja vauvaa yhdessä. Vanhemmat usein hyräilevät tai laulavat lapselleen, sylitellessä vauva voi tuntea jo musiikin hoivaavan vaikutuksen. Musiikki rauhoittaa, tuo turvaa ja luo osaltaan kiintymyssuhteen vanhemman ja lapsen välille. Pieni lapsi ei ymmärrä, mitä tai kuinka musikaalisesti hänelle lauletaan. Tärkeintä lapselle on tuntea, kuinka hoivaajan keho resonoi, ja miten se rakentaa heidän välilleen elintärkeän yhteyden. 

Muistan eräässä hoitolaitoksessa tapaamaani kuuromykkää miestä. Hän halusi mennä selkä pianoa vasten seisomaan, kun säestin virttä. Näin hän pystyi kehollaan tuntemaan musiikin pianon värähtelystä. Musiikin avulla voidaan kertoa myös Jumalan hoivasta meitä ihmisiä kohtaan. 

YouTubessa voi nähdä videon, jossa iäkäs Alzheimerin tautia sairastava nainen kuulee Joutsenlampi-baletista kohtauksen. Musiikin soidessa hänen kätensä alkavat tehdä taidetta. Hän on entinen balettitanssija. Keho muistaa vielä vuosikymmentenkin jälkeen musiikin avulla liikkeet. Musiikin synnyttämä syvän muistin kerroksista nouseva muisto kehon liikkeestä, eläytymisestä ja tanssimisesta näyttää olevan kokijalleen voimakas ja elinvoimainen kokemus.

Tiedetään myös, että musiikki lisää ihmisen hyvinvointia merkittävästi - laskee verenpainetta, lisää mielihyvähormonia ja edesauttaa jopa oppimista. Näin ollen ihmetyttää, miksi musiikkia ei opeteta enemmän!

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Voisiko musiikki olla tuomassa iloa ja hoivaa yhä pimeneviin päiviin? Kouvolan alueella on runsaasti tarjolla musiikkitapahtumia, Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikko sekä adventin aikana kirkoissamme kajahtavat Kauneimmat joululaulut ja monet erilaiset joulukonsertit. Tule kirkkoon musiikin hoivattavaksi.

Teemu Kääriäinen
Valkealan seurakunnan kanttori