Miljoona roskapussia ja enemmän

Ylellä on menossa tänä keväänä vielä 14.6. asti kestävä siivouskampanja, jossa on tarkoituksena kerätä miljoona roskapussillista Suomessa. Yhteistyökumppaneina kampanjassa on kaupunkeja, kuntia, yhteisöjä ja järjestöjä, mutta itse roskien keräämiseen voi osallistua kuka tahansa. Kerättyjen roskapussillisten määrä ilmoitetaan nettiin. Myös Kouvola on mukana näissä talkoissa, ja tätä kirjoittaessani kouvolalaisten roskapussisaldo näyttääkin aavistuksen paremmalta kuin naapurikunnissa. Hyvä, koska Suomen paikkakunnat kisaavat keskenään siitä, missä kerätään eniten roskapusseja kampanjan aikana.

On kaikkien huonojen uutisten lomassa hienoa lukea tällaisistakin tempauksista. Olen mielenkiinnolla seurannut myös esimerkiksi seurakuntien osallistumista tempaukseen eri puolilla Suomea. Ainakin Vaasassa kollega vei nuoret nuortenillan ohjelmanumerona roskia keräämään, ja nuoret olivat tykänneet. Vink vink!

Tällaisen kampanjan järjestäminen ja siihen osallistuminen kertovat ihmisten kiinnostuksesta ja arvostuksesta luontoa kohtaan. Lisäksi tämä on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka pienestä voi tulla suurta. Yksi roskapussi per nenä ei ole kovin suuri vaatimus, mutta jos miljoona suomalaista kerää pussillisen roskia, se on paljon kuormitusta pois luonnosta, pois eläimiä kiusaamasta.

On silti syytä muistaa, että voisimme ja meillä olisi velvollisuus tehdä enemmän ympäristömme hyväksi myös sitten, kun tällainen motivoiva kampanja päättyy. Viljellä ja varjella on ohjenuorana ajankohtainen aina.

Jokainen meistä voi tehdä jotakin, oman pienen osansa tämän luomakunnan hyväksi. Kaikki hyvät mahdollisuudet ovat olemassa, jos niihin vain halutaan tarttua. On hienoa, että se tehdään konkreettisesti näkyväksi. Joko sinulla on roskapihdit ja pussi valmiudessa? Kaverille kans? Tai koko perheen voimin pihalle? Yhdessä tehden ja välittäen meillä on toivoa paremmasta, siistimmästä huomisesta.

Johanna Haaraoja
seurakuntapastori
Elimäen seurakunta