Mikä ihmeen helatorstai? 

Helatorstai on ylimääräinen vapaapäivä, mutta kuinka moni muistaa miksi sitä vietetään ja mihin hela viittaa? Helahan on rengasmainen tai holkkimainen metallikappale, jota käytetään koristamis- tai kiinnittämistarkoituksessa. Hmm…miten se liittyy kristilliseen juhlapyhään? No, ei mitenkään.

Helatorstain hela-sanan alkuperä tulee muinaisruotsin pyhää päivää merkitsevistä sanoista haelgho dagher. Helig-kantasana on sitten muuntunut suomalaisittain helaksi eli pyhäksi.  Pyhätorstai, ei sekään vielä paljoa kerro. Monissa muissa kielissä helatorstain nimitys viittaakin suoremmin siihen, mitä tuona päivänä tapahtui. Kuten esim. englanniksi päivä on nimeltään ascension day ja ruotsiksi kristi himmelsfärds dag, eli suoraan käännettynä Kristuksen taivaaseen astumisen päivä. Selkeää eikö? 

Kristillisen perinteen mukaan Jeesus astui taivaaseen 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Evankeliumit kertovat meille, miten tämä tapahtui. Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus oli ilmestynyt useita kertoja eri ihmisille. Kyseisenä päivänä hän oli opetuslasten seurassa Jerusalemin kaupungin ulkopuolella.  

Meille ilmoitetaan siis melko tarkka maantieteellinen paikka, Jerusalemin ulkopuolella, lähellä Betaniaa. Siellä Jeesus puhui kuulijoille rohkaisun sanoja ja siunatessaan heitä hänet otettiin ylös taivaaseen. Teksti kuvaa, että Jeesus ikään kuin temmattiin ylös heidän keskuudestaan, hän erkani heistä. Opetuslapset näkivät Jeesuksen nousevan korkeuksiin, astuvan ylös taivaaseen.  

On siis olemassa maantieteellinen paikka, josta Jeesus nousi taivaisiin. Ja on myös olemassa maantieteellinen paikka, jonne hän jonain päivänä palaa. Profeetta Sakarjan kirjassa kerrotaan miten Herran päivänä: hänen jalkansa seisovat Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itään kohti. Kaksi paikkaa Israelissa, toinen, josta Jeesus nousi taivaisiin ja toinen, jonne hän palaa. 

Tänään elämme vielä ajanjaksoa näiden tapahtumien välissä. Kristuksen kirkolla on yhä Jeesuksen asettama tehtävä suoritettavana. Evankeliumi, hyvä sanoma armosta Jeesuksessa, on julistettava kaikille luoduille. Kastaessamme Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, toteutamme Jeesuksen tahtoa. Eikä hän jättänyt meitä yksin. Taivaaseen astuessaan Jeesus lupasi olla kanssamme, Pyhän Henkensä kautta, paluunsa päivään asti.  Riemullista helatorstaita!

Maarit Kenttälä
seurakuntapastori
Anjalankosken seurakunta