Me olemme maailma

Sitä vietetään tänään 46. kertaa yli sadassa maassa eri puolilla maapalloa. Sen taustalla on YK ja sillä on joka vuosi oma teema. Se on ennen kaikkea ihmisten päivä. Sitä voidaan viettää paikallisesti, kansallisesti tai globaalisti. Tyyli on vapaa. Sen isäntämaa vaihtuu joka vuosi ja tällä kertaa vuorossa on Kiina. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota isäntämaan haasteisiin päivän teeman osalta ja tukea maailmanlaajuisia pyrkimyksiä ratkaista ne.

Tänään on Maailman ympäristöpäivä, jonka teemana on tällä kertaa ilmansaasteet. Päivän tarkoitus on rohkaista ihmisiä huomaamaan ja toimimaan ympäristömme suojelemiseksi. Viime aikoina on puhuttu paljon ilmastoahdistuksesta, mutta Maailman ympäristöpäivän nettisivuilla (www.worldenvironmentalday.global) on monta ilahduttavaa ja toivoa lisäävää kertomusta siitä, miten ympäristö ja ilmastonsuojelu on otettu eri paikoissa huomioon.

Muutama esimerkki: Chilen pääkaupungissa Santiagossa on otettu käyttöön 200 sähköbussia, jotka vähentävät merkittävästi ilmastopäästöjä. Vuoteen 2040 mennessä Chilen on tarkoitus siirtyä julkisen liikenteen osalta kokonaan sähköisiin kulkuneuvoihin. Eri puolilla maailmaa on otettu käyttöön uusia kekseliäitä tapoja vähentää ilmansaasteita. Mexico Cityssä valtavien seinämaalausten eli muraalien erikoismaalit puhdistavat ilmaa yhteyttämiseen verrattavalla tavalla. Lontooseen on puolestaan rakennettu sammaleiden peittämä seinämä, joka luontaisesti imee itseensä ilmansaasteita.

Moni voi huokaista, että tällaiset ratkaisut ja keksinnöt ovat pisara valtameressä. Ja niinhän ne ovat, mutta ei ole syytä väheksyä pienten alkujen päivää. Monet maailmaa paremmaksi muuttaneet liikkeet ja ilmiöt ovat lähteneet ihan olemattoman pienistä aluista.

Yksi pieni alku voisi olla se, että havahtuisimme näkemään, että tämä maailma on meidän maailmamme ja sen ihmiset ovat siskojani ja veljiäni. Vain yhdessä me voimme pitää huolta tästä planeetasta. Todellinen muutos alkaa siitä, kun minä muutun. Se ei tapahdu syyttämällä, eikä syyllistämällä. Muutos alkaa sydämestäni. Sydän alkaa muuttua, kun se kokee olevansa hyväksytty.

Kari Niemelä

Sairaalapastori