Loppiainen

Tänään on loppiainen. Juhlapäivän suomalainen nimi tarkoittaa aivan yksinkertaisesti loppua eli sitä, että tämä päivä lopettaa joulupyhien sarjan.

Loppiainen on vanha kristillinen juhla, tätä juhlaa on vietetty jo 200-luvulla tammikuun 6. päivänä. Alun perin loppiaista vietettiin Jeesuksen syntymän muistoksi. Monissa kirkoissa nykyisinkin Jeesuksen syntymäjuhlaa vietetään juuri tänään. 

Nykysin loppiaisen aiheena on itämaan tietäjät, jotka Betlehemin tähden johtamina tulivat kunnioittamaan Jeesus-lasta. Raamattu kertoo tietäjistä hyvin vähän. Tietäjien kulkue tulee jostakin tuntemattomuudesta Seimen lapsen luokse ja poistuu tuntemattomuuteen. Myöhemmin on luotu legenda siitä, miten tietäjät olisivat olleet kolme kuningasta nimeltään Caspar, Balthasar ja Melchior. He olisivat edustaneet Aasiaa, Eurooppaa ja Afrikkaa.

Raamatussa kerrotaan, että tähti johdatti tietäjiä heidän matkallaan Jeesuksen luo. Tuohon aikaan tähtitiede oli jo hyvin kehittynyttä. Osattiin laskea etukäteen tähtien liikkeitä. Ajan tavan mukaan tähtien liikkeitä myös tulkittiin ja yleisesti uskottiin, että tähdet kuvastavat ja ennakoivat maan tapahtumia. Tähtitiede auttoi tietäjiä, mutta perille pääsyyn tarvittiin Jumalan sanaa. Se lopulta ohjasi Kristuksen luokse. Miikan kirjasta löytyi tarkemmat ohjeet.   

Loppiaisen keskiössä eivät kuitenkaan ole itämaan tietäjät, vaan Hän, jota he olivat etsimässä. Tietäjät löysivät maailman Vapahtajan. He löysivät armon ja anteeksiantamuksen. He löysivät elämän tarkoituksen ja tehtävän.

Nimi loppiainen ei ole mielestäni täysin onnistunut nimitys tälle päivälle. Loppiaisen sanoma ei viittaa loppuun, vaan pikemminkin alkuun. Jeesuksen syntymä tarkoitti sitä, että ahdistava aika on päättynyt, valo on voittanut pimeyden, ja tämä ei lopu loppiaiseen. Tästä syystä on hyvä, että loppiainen on aivan vuoden alussa. 

Vuoden alkaessa olemme uuden edessä. Meitä kutsutaan vuonna 2021 Jeesuksen työtovereiksi rakentamaan ja muuttamaan tätä maailmaa, tuomaan valoa pimeyteen, julistamaan sanomaa Kristuksesta. Hän kulkee rinnallamme tässä ajassa ja vie kerran perille taivaaseen. 

Uusi vuosi on uusi mahdollisuus. Tulevaisuutemme on avoin, ja sen voi rakentaa Jumalan sanan varaan. 

Kimmo Ylikangas
kirkkoherra
Kuusankosken seurakunta