Kuusankosken seurakunta 100 vuotta

Tämä vuosi on Kuusankosken seurakunnan juhlavuosi. Tuleehan kuluneeksi 100 vuotta seurakunnan perustamisesta. Juhlaviikko on 2.- 9.6., ja tuon viikon aikana on joka päivä monipuolista ohjelmatarjontaa.

Seurakunnan juhlavuonna on hyvä pohtia laajemminkin kirkon merkitystä maamme historiassa. Kirkon ydintehtävänä on aina ollut kertoa Jeesuksesta, joka vie meidät viimein taivaaseen. Tämän lisäksi kirkko on ollut keskeinen vaikuttaja monessa tärkeässä toiminnassa Suomessa. Kirkko on toiminut alullepanijana muun muassa koululaitoksen, terveydenhuollon ja kunnallishallinnon kohdalla.

Suomen luterilainen kirkko on aikojen kuluessa monin tavoin muovannut yhteiskuntaamme ja kulttuuriamme. Se, että maassamme on vallalla käsitys tasa-arvosta ja se, että kannatamme demokratiaa ja sananvapautta, on suureksi osaksi kristillisen uskon vaikutusta. On syytä huomata, että kaikki uskonnot eivät suinkaan jaa samoja arvoja. On olemassa uskontoja, joiden vaikutuspiirissä olevissa yhteiskunnissa suhtaudutaan esim. naisten ja lasten oikeuksiin todella huonosti.

Nykyisin on muotia kritisoida kirkkoa monista asioista. Yhteiskunnastamme pyritään tekemään uskontoneutraalia. Kirkon vastustajilta tuntuu puuttuvan kokonaan historiallinen ymmärrys ja sivistys kristinuskon merkityksestä maallemme. Pian koittaa taas aika, jolloin keskustellaan, onko sopivaa laulaa Suvivirttä koulun kevätjuhlassa. Koulu, joka kieltää Suvivirren laulamisen kevätjuhlassaan, tuo mieleeni varsan, joka potkii emäänsä. Onhan koko koululaitos kirkon perustama.

Kuusankosken seurakunnan viettäessä 100-vuotisjuhlaansa, on hyvä pysähtyä pohtimaan seurakuntaa ja kirkkoa. On syytä iloita kaikesta siitä hyvästä, mitä seurakunnat ovat ihmisten hyväksi tehneet vuosisatojen aikana. Mutta eivät seurakunnat ole ainoastaan historiallisia muinaisjäänteitä, vaan ne toimivat yhä aktiivisesti. Seurakuntien päätehtävä on kutsua elämään armollisen Jumalan yhteydessä, tuoda elämään kestävä perusta ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta.

Kimmo Ylikangas