Kutsu minua nimeltä

Jokainen meistä on huono kuulemaan ja aktiivinen unohtamaan tiettyjä asioita. Vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaidot ovat siksi elämässä tärkeitä. Jos kutsut minua nimeltä saat varmasti huomioni. Ehkä ensimmäisen kerran julkisesti nimeäni käytettiin kasteeni yhteydessä. Siinä sain kunnian ja hyvän osan liittyä Jumalan hyvien voimien valtakunnan toimintapiiriin. Jumalan valtakunnan vaikutuspiirissä tässä maailmassa kaikelle olemiselleni ja toiminnalleni antaa silauksen Pyhän Jumalan elämämme ja kaiken elämän pyhittävä lupaus ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Minä olen sinut lunastanut. Sinä olet minun.” Kiroaminen tai manailu taas on liittynyt vihollisen tai pahan kohtaamiseen. Se on toiminut alun perin vihollisen tai pahan vastustamiseen tai poisajamiseen liittyvissä tilanteissa.

Kiroilu ystävien ja toisten kanssaihmisten parissa on mielestäni osoituksena kasvamattomuudesta, ajattelemattomuudesta, raakuudesta ja sivistymättömyydestä, jota ikävä kyllä pidetään muodikkaana ja ylpeiltävänä elokuvissa sekä mediassa ja yhteisessä kanssakäymisessä aivan liikaa.  Se on osoitus yhteisestä pahoinvoinnistamme. Tarvitsisimme osallisuutta varmasti parempiin asioihin. Joskus ihminen tuntuu kiroilevan tilanteessa, jossa kaikki menee jotenkin ylisuurille kierroksille yllättäen.

Kiroileva siili -tuotteet ilmestyivät myös vitsikkäästi kauppoihin. Mutta mielestäni erityisellä kekseliäisyydellä ja onnistuneena vetona nostettiin tänä vuonna yllättäen yhteiseksi agendaksemme julkinen mainoskampanja: Kiroileva hiili. Kiroileva hiili -julistehan aivan kuin haluaa nostaa esiin yhteisen toivomuksen toimia luonnon ilmasto-olosuhteiden puolesta. Tarttis siis ihan oikeesti tehrä jotain - eikä vain kyynisesti kiroilla. Pahan vastustaminen luonnonsuojeluna on mielestäni oikeaa osallisuutta vastuuseen luonnosta ja vastausta Jumalan antamaan tehtävään vastustaa kaikkea pahaa ja viljellä ja varjella maailmaa. Kiroileva hiili -kampanjalle 10 pistettä.

Myös arvokkaasti toisen ihmisen nimen muistaminen tuo läheisyyden ja tuttuuden tunteen. Tervehtiminen on ”terve” ja terveyttä lisääväkin tapa. Siitä saamme yhteishyvän osallisuutta tulevana vuonna. Nimen käyttäminen ja ystävällisyys nostavat esiin meissä asuvan paremman minän.

Kaikki barrikaadeille!

Kyösti Finér

lähetyspappi

Kouvolan seurakunta