Kolme kysymystä

Olen vuosia sitten noukkinut jostakin kolme yksinkertaista kysymystä ja tehnyt niistä pienet kortit. Näitä annan työssäni joskus asiakkaille, ja olen itsekin monta kertaa näitä kysymyksiä miettinyt. Kysymykset sopivat hyvin tähän ajankohtaan, onhan uuden vuoden alku usein se kohta, jossa suunnitellaan muutosta tai erilaiset kaipaamiset aktivoituvat.

Kysymykset ovat: 1. Mitä haluan/kaipaan? 2. Mitä teen saadakseni sen? 3. Mikä estää minua tekemästä?

Luulisi, että ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata, mutta kaikille se ei ole helppoa. Varsinkaan niille, jotka koko ikänsä ovat miettineet vain mitä toiset haluavat. Joskus ihminen voi olla hyvin irti omista tarpeistaan. Hyvä siis, jos kysymykseen yksi löytyy vastaus. Olkoon se mitä tahansa väliltä: uudet sukat – elämän täysremontti.

Sitten toinen askel.  Jos kaivattu asia on hyvin selkeä esim. haluan aloittaa uuden/vanhan harrastuksen tai haluan ottaa rauhoittumisaikaa itselleni, voi näihin olla aika helppo keksiä keinoja, ainakin teoriassa. Jos taas haluaa mielenrauhaa, niin keinoja sen löytämiseen täytyy ehkä etsiä pitempään. Ja kaikkien kaipauksien täyttymykset eivät ole pelkästään itse toteutettavissa, vaan riippuvat joskus toisesta ihmisestä. Tärkeää, että kuitenkin tekee sen, mikä on tehtävissä kaipauksensa suhteen. Ja kaikki kaipaukset voi aina kertoa myös Jumalalle ja kysyä apua ja suuntaa niiden kanssa.

Kolmas kysymys paljastaa oleellisia asioita. Usein muutos tyssää tässä kohtaa. Kun rehellisesti ja tarpeeksi perusteellisesti asiaa pohtii, esteiksi löytyy usein joko tekosyitä tai pelkoja. Koska pelko yleensä voittaa kaikki muut tunteet, omien pelkojensa oivaltaminen on hyödyllistä. Vain havaittu pelko voidaan käsitellä ja päihittää. Ja tekosyyt – no, kannattaako niiden antaa voittaa?

Kolme kysymystä – jokin muutos? Rehellisyyttä, avoimuutta ja rohkeutta tulevaan vuoteen!

Mia Räty
Yhteisten erityistyöalojen päällikkö
Kouvolan seurakuntayhtymä