Kiitollisuudesta

Olen kiitollinen hyvistä ystävistä, joille voi kertoa elämän ilot ja surut, onnekkaat sattumukset ja suuremmatkin huolenaiheet. Olen kiitollinen kaikista ihanista hetkistä kahvikupposten ja ikimuistoisten elämysten äärellä. Olen kiitollinen kaikista viisaista sanoista ja yhteisistä oivalluksista. Olen kiitollinen avusta ja tuesta, jota olen saanut elämäni varrella.

Tänään olen kiitollinen pienten ja arkisten asioiden takia. Olen kiitollinen syksyn tuoksusta, croissantista aamukahvilla, ystävällisestä hymystä ja lämpimästä halauksesta. Mistä sinä olet kiitollinen tänään?

On helppoa olla kiitollinen kaikesta hyvästä, mitä saamme elämäämme. Pysähtyy vain hetkeksi, on läsnä, huomioi tilanteen ja nauttii. Sitä on kiitollisuus. Kiitos tästä hetkestä. Kiitos kaikesta hyvästä.

Entä sitten surun ja menetyksen hetkellä? Voiko silloin tuntea kiitollisuutta? Mistä silloin voi tuntea kiitollisuutta? Pieni rahtunenkin kiitollisuutta saa surun tuntumaan kevyemmältä ja kauniimmalta. Kiitos, että sain kokea jotain niin upeaa, että sen menettäminen tuntuu näin kipeältä. Kiitos, että sain tavata ja tuntea niin ihanan ihmisen, että hänen menettämisensä nostattaa näin suuren surun. Kiitos, että sain rakastaa siten, että sen päättyminen sattuu näin paljon. Kiitos kaikesta hyvästä. Luopumisenkin keskellä voi muistaa hyvät asiat ja kaiken, minkä on kuitenkin saanut. Voi kokea kiitollisuutta.

Elämä on luopumista. Asiat päättyvät, loppuvat. Se ei ole pelkästään surullista. Se on vain loputonta elämän virtaa. Kaikki päättyy aikanaan. Kun yksi ovi sulkeutuu, jossain aukeaa uusi ovi, uusi mahdollisuus, loputtomasti mahdollisuuksia.

Joskus on vaikea muistaa, että kenenkään elämä ei ole täydellisiä hetkiä toistensa perään, vaan jokaisella on omat murheensa ja vaikeutensa. Se, mikä on piilossa pinnan alla, ei näy kaikille. Taakat ja tuskat, pinnan alla piilevät ja kaikille näkyvät, on helpompi kantaa, kun yrittää löytää kiitollisuuden aiheita. Kiitollisuus ei korjaa kaikkea, mutta tuo ripauksen toivoa elämään. Kiitos kaikesta hyvästä.

Tiina Myöhänen
Tiedottaja
Kouvolan seurakuntayhtymä