Kevät

Kevät on monen mielestä paras vuodenaika. Silloin tuntuu kuin seisoisi eteisessä ja tietäisi, että tuvassa – ja luvassa – on jotain vielä parempaa. Kevät on täynnä toivoa ja uskoa tulevaisuuteen, joka on avoin, ja täynnä mahdollisuuksia. Tänä keväänä saamme myös uutta toivoa, kun tiedämme koronatilanteen olevan menossa parempaan suuntaan. Kun on toivoa, jaksaa poikkeustilanteissakin.

Kaikki eivät toki yhdy kevään hurmioon. Kevään kirkkaus on myös paljastavaa. Auringon valo paljastaa likaiset ikkunat ja pölyiset nurkat. Monia painaa kevätväsymys. Kevät ja tulevaisuus voivat myös ahdistaa. Väsymyksen tulessa on hyvä muistaa, että auringonkin paistaessa meillä on oikeus vetää verhot kiinni. Ja jos sitä tuntuu, niin voimme käydä lepäämään, ja jättää ikkunanpesu ensi syksyyn.

Usko Jumalaan ja Jeesukseen antaa elämään keväistä mieltä. Uskoon perustuva toivo lievittää ahdistusta ja muistuttaa meitä siitä, että tulevaisuutemme on hyvissä käsissä.

Odottamisen merkitys on ihmisen elämässä hyvin suuri. Silloin kun koemme, että tulevaisuus on odottamisen arvoinen, niin silloin me jaksamme paremmin. Vastaavasti, jos me koemme, ettei meillä ole mitään hyvää odotettavaa, niin silloin me helposti masennumme ja menetämme elämänhalumme. Raamattu rohkaisee meitä luottamaan siihen, että tulevaisuus on odottamisen arvoinen, koska tulevaisuus on Jumalan käsissä. Meillä on toivo, jota ei edes kuolema voi meiltä riistää.

Martti Luther on todennut: ”Meidän Herramme ei ole kirjoittanut ylösnousemuksen lupausta vain kirjoihin, vaan jokaiseen kevään lehteen.” Kevät on täynnä hiljaisia merkkejä ylösnousemuksesta. Jokainen leskenlehti, valkovuokko sekä puun silmut ja puhkeavat lehdet vihjaa: elämä voittaa kuoleman.

Taivas voi olla pilvessä tätä lukiessasi. Mutta kyllä Aurinko on olemassa, vaikkei sitä näy. Ja kevätkin tulee.

Kimmo Ylikangas
Kuusankosken seurakunta