Kesäaikana juurilla

Ennen korona-aikaa monella oli tapana vahvistaa sukujuuriaan käymällä erityisesti kesäisin tapaamassa sukulaisia vähän pitempienkin matkojen takana. Järjestettiin sukujuhlia ja perhetapaamisia ja monen tie vei myös edesmenneiden haudoille. Nuoremmatkin oppivat tuntemaan omaa taustaansa ja juuriaan isomman joukon ollessa koolla.

Viime kesänä minullakin oli tarkoitus järjestää serkkutapaaminen synnyinseudullani Lahdessa, mutta koronan vuoksi se jäi. Vuosi sitten ei ollut vielä rokotuksia eikä tiedetty niin paljon koronasta kuin nyt. Tänä kesänä varmaan on mahdollista järjestää odotettu kesätapaaminen ulkoilmassa ja se tuntuu mukavalta jo etukäteen.

Monet kohtaamiset, esim. kesäiset sukutapaamiset, lujittavat perhe- ja sukusiteitä. Toivottavasti tänä kesänä voidaan järjestää hyviä hetkiä voimaannuttavasti, rohkaisevasti ja turvallisesti koronarajoitusten purkautuessa. Niin paljon meille merkitsevät ihmissuhteet ja tapaamiset, että toivoisi kaikille jotain sellaista hyvää kesäaikaan.

Oma identiteetti rakentuu monista asioista ja toiset ihmiset ovat tärkeä osa sitä, ei kuitenkaan kaikki. Kristillisen näkemyksen mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja elämään hänen yhteydessään. Jumalassa on perussyy ihmisen olemassaoloon ja merkitykselliseen elämään. Siksi kesäaikaan toivoo hyviä hetkiä kirkossa, kesäseuroissa tai vaikkapa kristillisillä kesäjuhlilla. Siellä vahvistuu kristityn identiteetti.

Johannes Kastaja, juhannuksen syntymäpäiväsankari, sanoi kerran osoittaessaan kohti Jeesusta: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh 1:29) Johannes sanoi ihan naulan kantaan. Vain Jeesuksen yhteydessä tulee ihmisen syvimmät kysymykset hoidettua. Kysymys hyvästä ja pahasta ja sen järjestykseen laittamisesta. Johanneksen nimi merkitsee ”Jumala on armollinen” ja se osoittaa kohti Jeesusta, Vapahtajaa, joka on täynnä armoa ja totuutta.

Hoidetaan kesäaikana yhteyksiä kuten ristinpuun muoto meitä kehottaa. Vaakapuu osoittaa kohti toisia ihmisiä, pystypuu kohti taivasta ja Jumalaa. Tarvitsemme yhteyttä toisiin ihmisiin ja yhteyttä Jumalaan. Virkistävää kesäaikaa!

Eija Murto
Anjalankosken seurakunta