Kerro toivosta

Viime viikolla osallistuin kirkon viestintäpäivään verkossa. Päivän avasi arkkipiispa Tapio Luoma, joka pohti kirkon viestinnän olemusta. Hän esitti ajatuksen, että kirkon viestinnän sielu on toivo. ”Juuri toivon vahvistamisestahan on kysymys, kun puhutaan Jumalan rakkaudesta. Rakkaudesta nouseva toivo on vastalääkettä välinpitämättömyydelle, kyynisyydelle ja raja-aitoja ihmisten välille rakentavalle vihanpidolle. Siksi median välittämä kuva todellisuudesta tarvitsee toivon näköaloja. Toivon tuojana kirkon viestintä on omimmassa tehtävässään silloin, kun uutiset huolestuttavat, kun viihde tarjoaa vain lyhytaikaista huojennusta ja kun mielipiteet repivät enemmän kuin rakentavat”, arkkipiispa totesi.

Viestintä ankkuroituu toivoon myös silloin, kun viestimme esillä pitäminen on vaikeaa, tai vaikuttaa jopa mahdottomalta. Kirkon viestintä on usein vastavirtaan uimista, valtavirrasta poikkeamista. Tarvitsemme paljon kärsivällisyyttä saavuttaaksemme päämäärämme. Viestinnän käytännön arjessa se tar-koittaa esimerkiksi suunnittelua, yhteistyötä, kohderyhmäajattelua tai priorisointia. Arkkipiispa Luoma kuvasi puheenvuorossaan hyvin: ”Kirkko ja sen viestintä eivät pääse helpolla niiden monien odotusten ja paineiden keskellä, jotka ovat meille niin kovin tuttuja. Tämä kuuluu kuitenkin asiaan silloin, kun ollaan toivon asialla.”

Kirkon viestintä Kouvolassa haluaa tavoittaa mahdollisimman monen paikkakuntalaisen. Myös heidät, jotka eivät jaksa olla mukana kirkonmäellä tai joilla ei ole mahdollisuutta korottaa ääntään sometoreilla. Toivon viestin on kuuluttava erityisesti siellä, missä yksinäisyys soi hiljaisuutena korvissa, arjen täyttää sairaus ja epätoivo tai kamppaillaan vaikeiden elämänvaiheiden keskellä. Jotta viesti kulkee, meistä jokaista tarvitaan toivon viestijöiksi, omalla paikallamme. Kenelle sinä voit välittää toivoa eteenpäin?

Tänään kristikunta viettää Jeesuksen äidin Marian syntymäpäivää. Tiedämme Mariasta oikeastaan hyvin vähän Raamatun perusteella. Hänen tehtävänsä oli silti ainutlaatuinen Jumalan pelastussuunnitelmassa. Marian elämän suurimpia tapahtumia oli enkelin yllättävä viesti ihmeellisestä raskaudesta ja lapsesta, jonka Maria synnyttäisi. Maria vastaanotti viestin, joka toi toivon koko maailmalle: meillä on Vapahtaja. Tästä toivosta kerromme tänäänkin.

Laura Blom
viestintäpäällikkö