Katso viisareita, poika

Elämänpoluilla risteillessä voi toisinaan olla vaikeaa tietää, mihin suuntaan kulkea. Toiset polut näyttävät tutuilta, moneen kertaa tallatuilta, ja on suuri houkutus kulkea tuttua ja turvallista reittiä. Toiset tiet tuntuvat vierailta, eikä niille uskalla välttämättä koskaan astua.

Jos elämässään ei tee aktiivisia valintoja siitä, minne haluaa ja mitä haluaa, voi huomata olevansa päämäärättömällä tuuliajolla. Toisinaan sallittakoon tämäkin.

Entä sitten, kun olisi jo korkea aika muuttaa suuntaa? Tehdä vaikeitakin valintoja? Miten uskaltaa? Milloin uskaltaa? Sitku? Mutku! Ystäväni sanoi, että sen pitäisi olla ”nytku”. Nyt, kun arvostaisi jokaista alati katoavaa hetkeä, joita ei saa koskaan takaisin. Kun muistaisi elämän katoavaisuuden, ja osaisi vaalia aikaa, mikä meille on annettu.

Ystäväni sai rippikoululahjaksi isoisältään vanhan taskukellon, joka on perinteisen sukuaarteen tavoin kiertänyt taskusta taskuun vuosisadoilta toisille. Kunnon sukumytologian tapaan aarre siirtyi isoisältä vanhimman lapsen vanhimmalle pojalle konfirmaatiopäivänä.

”Katso viisareita, poika”, isoisä sanoi. Katso viisareita, ja tiedä, että aika kulkee vääjäämättä eteenpäin. Elämä on loppujen lopuksi lyhyt huokaus kahden iättömyyden välillä. Elämä kulkee nopeasti, ja vaikka se toisinaan sisältääkin hetkiä, jotka tuntuvat loputtoman pitkiltä, nekin ovat vain ajan virtaan katoavaa hiekkaa. Muista, että aika on suhteellista. Ja sillä on väliä, miten aikasi käytät.

”Älä tee samoja virheitä kuin minä”, isoisä sanoi. Jos jotain kadun, niin kadun liiallista työlle kumartamista ja elämän mahdollisuuksille selän kääntämistä. Tutut polut tuntuvat turvallisilta. On helppoa kulkea sitä reittiä, jonka valintaa kukaan ei kyseenalaista – paitsi sinä vuosikymmenten päästä, jos huomaat, että et kuunnellutkaan sydäntäsi ja sitä, minne se halusi sinut viedä – vaikkakin sitten tuntemattomille poluille.

Katso viisareita. Elä itsellesi. Nauti hetkestä. Nytku eikä sitku, ja unohda mutku. Mikä on ensimmäinen askel, joka vie uudelle polulle? Juuri nyt?

Tiina Myöhänen
tiedottaja
Kouvolan seurakuntayhtymä