Katse kohti pääsiäistä

Tuhkakeskiviikosta alkoi paaston aika, joka jatkuu aina pääsiäiseen asti. Paastolla tarkoitetaan yleensä ruuasta kieltäytymistä. Myös Jeesus paastosi Raamatun mukaan neljäkymmentä päivää. Tämä on tiettävästi pisin aika, jonka ihminen voi elää ilman ruokaa. Uskonnollisen paaston ei tarvitse kuitenkaan olla näin radikaalia, vaan yleensä paastossa syödään ruokia rajoitetusti. Esimerkiksi ortodoksisessa kirkossa kiellettyjä ruokia paaston aikana ovat eläinkunnan tuotteet ja kalaakin saa syödä vain vähäisiä määriä. Monet puhuvat paaston terveyshyödyistä. Jotkut jopa väittävät säännöllisen paastoamisen pidentävän ikää.

Itse otin tammikuussa osaa vegaanihaasteeseen. Elin siis kuukauden ortodoksien noudattaman paaston hengessä. Vegaaniruokavaliota noudattavat kieltäytyvät tyystin kaikista eläinkunnan tuotteita. Myös maitotuotteet, kananmunat ja juusto ovat kiellettyjen listalla. Joitain vuosia sitten elin jonkin aikaa täysvegaanina, joten haaste ei kohdallani tuntunut liian suurelta. Huomaisin, että haastella oli monia positiivia vaikutuksia. Suurin muutos liittyi mielialaan ja jaksamiseen. Mieli oli pirteämpi ja olo muutenkin kevyempi. Eikä pidä unohtaa vegaaniruokavalion positiivisia ympäristövaikutuksia. Veganismin sanotaan olevan todennäköisesti suurin yksittäinen tapa, jolla yksilötasolla voi vähentää päästöjään.

Luterilaisessa kirkossa paasto ymmärretään yleensä siten, että mieli käännetään paaston aikana Jumalaan ja mietitään, mitä elämässä on mahdollisesti sellaista, mistä voisi ainakin väliaikaisesti luopua. Mutta en pidä lainkaan huonona vaihtoehtona ortodoksien ruokapaastomallia. Jokainen meistä pärjää ilman lihaa, sillä proteiinia saa kasvikunnan tuotteistakin. Samalla sekä keho että luonto kiittää paastoajaa. Jumala on antanut meille ihmisille tehtävän sekä viljellä että varjella luomaansa maailmaa. Mikäpä olisi sen parempi tapa kiittää Jumalaa luomastaan maailmasta, ja osittaa rakkautta myös itselleen pitämällä huolta omasta kehostaan.

Iloista pääsiäisen odotusta toivottaa

Nina Palm
seurakuntapastori
Anjalankosken seurakunta