Jumala on tässä ja nyt

Tänään ilmestyneen seurakuntalehti Risteyksen kesänumeron jutussa avataan mystiikan perinnettä. Mystiikka terminä kuulostaa äkkiseltään kovin mystiseltä. Mitä se voi tarjota tämän ajan kirkolle?

Mystiikalla tarkoitetaan henkilökohtaista ja välitöntä yhteyttä Jumalaan. Mystiikka hengellisenä suuntauksena kukoisti keskiajan luostarilaitoksen piirissä, mutta uskonpuhdistuksessa se ajautui luterilaisessa kirkossa taka-alalle. Ihmisen kaipuu lähelle kaiken Luojaa ei ole kadonnut nykyaikanakaan. Tänä päivänä moni etsii elämäänsä henkisyyttä tai kokemusta yliluonnollisesta esimerkiksi itämaisista opeista, enkeleiden viesteistä tai luonnonuskosta. Luterilainen perinteemme voi etsijän silmissä näyttää aikansa eläneeltä, ajattelutavaltaan ahtaalta tai byrokratiaan kietoutuneelta virastouskolta. Vääränlainen mielikuva kirkosta voi nousta esteeksi nähdä kristillisen uskon ydin.

Kristinusko antaa oman vastauksensa ihmisen kaipuuseen ja hengelliseen etsintään. Kristillisen mystiikan lähestymistapa voi avata huomaamaan elävän Jumalan läsnäolon tavallisessa päivässä. Omalla tavallaan korona-aika on mahdollistanut hyppäämisen ulos arjen oravanpyörästä, tai suorastaan pakottanut pysähtymään. Voisiko tämä olla poikkeustilanteen mukanaan tuoma siunaus; hiljennän vauhtia, seisahdun hetkeksi ja katson lähelle. Jumalan pyhyys on läsnä tässä ja nyt. Arjen hengellisyys ja Jumalan läsnäolo puhuttelevat.

Virikkeitä omaan arjen hengellisyyteen voi löytää esimerkiksi rukouskävelystä tai pyhän tanssin kurssilta. Kokeile arjen askareiden keskellä yksinkertaisen rukouslauseen toistamista. Myös luonto puhuu Luojastaan luomistyön ihmeiden kautta; koivun hiirenkorvatkin kertovat Jumalasta.

Jätän sinulle keväiseksi rukouslauseeksi säkeet tutusta Suvivirrestä. Hyräile suvivirttä mielessäsi tai liitä äänesi suvivirren kuoroon lauantaina 30.5. klo 18 omalla pihallasi, parvekkeella tai luonnon helmassa. ”Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme, sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme, luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme.”

Laura Blom

viestintäpäällikkö