Joulun aarreaitta

Joulumieli on tunnetila ja olemisen todellisuutta. Tiedän joidenkin aloittavan joulumielen etsinnän marraskuussa. Ainakin lapset toimivat joulumielen todellistajina aikaisin. Lelukuvastojen tipahtaminen postiluukuista laukaisee hysterian. Lehdyköitä selataan, toivelahjoja ympyröidään, pukille ja vanhemmille vihjaillaan haaveista.

On myös toisenlainen todellisuus. Joulu lähestyy – vaan mielipä ei muutu. Mitään entisaikain kutkutusta ei tunnu. Rakkaus läheisiä tai maailmaa kohtaan ei lähde lentoon. Mieli on loskassa kuin lotiseva katu.

Kumpaankin tunnetilaan ja kaikille niiden välillä eläville joulu täräyttää aarrepotin. Joulu ei ole ihmistekoa. Lahjakasa tai täydellisesti koristeltu koti ei tuo joulua. Joulumieltä ei välttämättä tuo hyvän tekeminen toisille. Ei vaikka kaikkensa antaisi ja kauniisiin pakkauksiin laittaisi.

Aarre on pienessä lapsessa, joka syntyi talliin rääpäleenä. Samanlaisena rimppakinttuna kuin pikkuiset syntyvät. Äitinsä ja ottoisänsä häntä siinä hämmästelivät. Ja kutsuipa enkeliarmeija mukaan lampaille haisevan paimenjoukkion. Ei haitannut heinäpöly, ei tuoksu, ei seinän rosot, kun katseltiin maailmanhistorian suurinta muutosta. Tässä oli enkelien ilmoittama Vapahtaja. Jumala oli tullut lähelle ihmistä. Tajuamaan tämän kaiken – ja viemään meidät luokseen.

Syntyisikö joulumieli eläytymällä ensimmäisen joulun tunnelmaan? Tai riehaantuisiko se läikkymään sydämessä vielä rajummin? Kokeile! Suuntaa kohti jouluvaelluksia tai Valokeilassa Ilouutinen tapahtumaa. Ota kaikki irti joulusta!

Uskon, että saat aarteita. Lahjasi on moniulotteinen. Näet, kuinka vapaaehtoiset ovat puurtaneet joulusi eteen. He ovat harjoitelleet vuorosanojaan ja muita kuvioita, jotta jouluaarre välittyisi – sinulle. Lisäksi saat huomata, ettet ole yksin. Yhteinen vaellus kohti ensimmäisen joulun tapahtumia luo yhteyttä. Tässä me kristityt kuljemme. Nyt vain pienen matkan, mutta todellisuudessa koko elämämme kohti Jeesusta. Tämä on meidän porukka. Tulkaa tien reunoilla katselijat mukaan.

Toivottavasti suurin aarteesi on Jumalan sydämeesi antama syke, joulumieli. Tässä minä olen. Synnyin sinun vuoksesi – ja kuolin myös. Älä pakkaa lahjaa pakettiin. Kuuluta sitä – aarre lisääntyy.

Tuija Nuutinen
vs. kappalainen
Kouvolan seurakunta

PK-lehti 12.12.2018