”Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle...”

Sininen hämärä on laskeutunut talojemme ylle. On kolmannen adventtikynttilän aika ja pian syttyy jo neljäs kynttilä. Joulun odotus on pian saavuttanut päämääränsä. Odottamisessa on kuitenkin aina jotain kiehtovaa.

Joulu ei ole vielä valmis. Sen ei tule vielä ollakaan. Joillekin meistä joulun odotus tuntuu pitkälle, toiset meistä taas tahtoisivat ajan kulkevan hitaammin. Kuitenkin pian kaikki on valmista. Valmista juuri sellaisena kuin se on tarkoitettu.

Joulu tulee keskelle arkista aherrusta. Niin kuin se tuli silloinkin, kun Joosef lähti matkalle Marian kanssa kohti Betlehemiä. Väsymys painoi matkalaisia eikä sijaa majatalosta ollut löytyä.

Samalla tavalla on tänäänkin. Saamme olla väsyneitä, täynnä kysymyksiä monenlaisten mietteiden ja huolien alla. Kuitenkin tilaa löytyi ja Jeesus-lapsi syntyi vaatimattomiin oloihin aivan kuin esimerkkinä meille.

Tämä riittää, kaikkea on kylliksi, kaikkea on riittävästi. Näin voimme itsekin ajatella. Tämä joulu valmistuu juuri ajallaan ja oikean näköiseksi. Joulun sanomassa kuuluu ilosanoman viesti. Meille on syntynyt Vapahtaja! Joulu tulee lahjaksi meille. Joulu tulee perheisiin, yksinäisyyteen, työpaikoille, laitoksiin, terveyden tai sairauden keskelle.

Millaisin miettein odotat tätä joulua? Palaatko uudelleen lapsuutesi jouluihin? Täyttyvätkö muistosi omien lastesi kanssa vietetyistä jouluista? Tuleeko mieleesi koulun joulujuhla? Sen tuoma tunnelma vai onko jotakin, jota et haluaisikaan muistella? Joulu syntyy usein muistoista, tunnelmista, traditioista, joulukirkosta, käynnistä hautausmaalla. Jouluperinteitä ovat muutkin saattaneet tuoda elämääsi tai olet itse luonut jouluusi omat tunnelmasi ja perinteesi.

Me tarvitsemme sukupolvilta toisille kulkevia perinteitä. Ne kantavat meitä ja luovat turvallisuuden tunnetta jatkuvuutta, jotakin jota kannattaa kuljettaa mukana joka joulu.

Joulu on kohtaamisen aikaa. Se on hyvän tuomista esille. Se on ystävyyttä, rauhaa ja hyvää mieltä, rakkautta. Me tarvitsemme joulun hyvää sanomaa yhä enemmän ja enemmän näinä aikoina, jolloin niin helposti oma etu ja itsekkyys valtaa alaa. Toivon, että juuri tämä joulu tuo sinulle paljon hyviä kohtaamisia.

Joulu on seurakunnissamme oikeaa juhla-aikaa monine tapahtumineen. Monelle meistä joulun aloitukseen kuuluvat kauneimmat joululaulut, erilaiset konsertit ja joulun ajan monet kirkkotilaisuudet. Olet lämpimästi tervetullut seurakunnissamme järjestettäviin tilaisuuksiin.

Joulun ilosanoma on tarkoitettu jokaiselle! Meille on syntynyt Vapahtaja, joka tuntee ja tietää meidän jokaisen elämän tilanteen ja tahtoo tulla lohduksemme ja iloksemme taas tänäkin jouluna.

Hyvän Jumalan siunaamaa joulua ja uutta vuotta 2020!

Tuula Rikala

Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja