Iloiten ja hiukset öljyttyinä

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa. Siitä alkava paastonaika kestää pääsiäis-sunnuntaihin. Keskiajalla päivää kutsuttiin myös tuhkan ja säkin päiväksi. Nimitys juontaa Raamatun kertomuksista. Vanhassa testamentissa on useita tilanteita, joissa säkkiasuun pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle osoitti ihmisten omaavan katumusta ja muutosta kaipaavan mielen. He halusivat osoittaa Jumalalle olevansa tosissaan ja sitoutuvansa muutokseen. Ihmiset siis pyysivät Jumalalta armoa ja apua.

Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa vietetään messua.  Näin tarjotaan mahdollisuus aloittaa paastonaika yhdessä, seurakuntana, Jumalalta apua pyytäen.  Seurakuntalainen voi messun aikana ilmaista katumuksensa ja antaa liturgin piirtää tuhkaöljyseokseen kastetulla sormella ristinmerkin otsaansa.

Paastonaika kutsuu ihmistä tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta. Tämä rakkaus näkyy erityisellä tavalla Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa, Pääsiäisessä, jota kohti käännämme katseemme. Paastonaika kutsuu ihmistä tutkimaan myös elämäänsä sekä luopumaan omastaan toisten hyväksi.

Paasto on mahdollisuus etsiä muutosta. Sen tavoite on yksinkertaistaa elämäämme, kasvattaa kykyämme keskittyä olennaiseen ja kääntää katseemme pois itsestämme, kohti lähimmäistä ja Jumalaa. Paaston aikana vähennetään kulutusta ja karsitaan ruokalistalta herkut. Poistutaan ”somen melusta” ja annetaan hengellisyydelle tilaa. Elämä yksinkertaistuu, vauhti hidastuu ja äänet hiljenevät.

Paasto kutsuu kuuntelemaan sydämen ääntä. Se kutsuu kuuntelemaan Jumalaa, mitä hänellä on minulle sanottavana? Paastoaminen paljastaa riippuvuuksiamme. Mikä on minulle kaikkein tärkeintä? Mistä voisin luopua ja mitä ilman en voi elää? Mitä voisin tehdä lähimmäiseni hyväksi?

Jeesus opetti paastoamaan iloisin mielin ja hiukset kauniiksi öljyttyinä. Ulkoista, näkyvää paastoa tärkeämpää on siis sisäinen paasto. Sellainen, jota toiset ihmiset eivät näe, mutta joka tapahtuu Jumalan ja ihmisen välillä. Haastan meitä kaikkia tarttumaan tähän paastonajan tarjoamaan hyvään mahdollisuuteen.

Maarit Kenttälä

vs. seurakuntapastori