Iloisia porsaita

Olin muutama vuosi sitten pitämässä kananmunaesittelyä Haminassa. Tapasin siellä asiakkaan, jolle oli jäänyt mieleen vuosikymmenten takaa eräs lehti-ilmoitus, joka oli tuonut iloa hänen elämäänsä ”Myydään iloisia porsaita”. Lapsuudessani isäni oli kiertävä porsaskauppias ja ilmoitteli lehdissä, missä milloinkin auto liikkui. Näin asiakkaat tiesivät mistä voisivat tulla porsaita ostamaan. Erään kerran hän oli antanut puhelimella Kymen Sanomiin ilmoituksen ”Myydään isoja porsaita”. Lehden toimituksessa oli kuitenkin kuultu väärin ja niin lehdessä sitten luki ”Myydään iloisia porsaita”. Yksi sana muutti ilmoituksen niin että se jäi mieleen. Sanoilla on merkitystä ja voimaa.

Iloiset asiat piristävät päivää. Sananlaskuja lainaten ”Iloinen sydän kaunistaa kasvot ja iloinen uutinen virkistää ruumiin”. Meilläkin on syytä olla iloisia. Monesti ei tule ajateltua, miten paljon meillä on elämää helpottavia asioita ja laitteita, joista voimme olla iloisia. Niistä vanhempamme eivät osanneet edes uneksiakaan. Jeesuskin toi meille ilouutisen, tulevaisuuden ja toivon. Vaikka juhlaa on vähemmän elämän arjessa, niin ”valoisa mieli tekee arjesta juhlan”. Sitä voimme jakaa myös toisillemme.

”Mitä sinulle kuuluu?” ”Olipa yllättävä soitto”. ”Oikein kiva kun soitit.” Vastauksia soitoista, joilla olen yllättänyt ystäviäni, joita harvoin tapaan. Pienet sanat – suuret vaikutukset, elämään kuuluvat niin ilot kuin surut ja niitä on helpompi jakaa yhdessä. Aina ei ole sanoja eikä neuvoja, tärkeintä onkin kuuleminen ja vierellä kulkeminen. Ei ihmisen ole hyvä olla yksin, totesi Jumalakin luotuaan ihmisen. Tuleeko sinulle mieleen joku ystävä, jolle tänään voisit soittaa ja kysyä ”Mitä sinulle kuuluu?”

Ari Puuri

Valkealan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja
Viestinnän vastuuryhmän puheenjohtaja