Ilman häpeää

Suomalaiset ovat lisänneet lentomatkailuaan toisin kuin ruotsalaiset, jotka ovat sitä vähentäneet, koska tuntevat lentohäpeää. Monet lentoyhtiöt ovatkin tarttuneet tähän häpeäntunteeseen ja poistaakseen sitä lentomatkustajilta, tarjoavat mahdollisuuden erilaisiin ympäristöystävällisiin ja ilmastonmuutosta hillitseviin tekoihin. Mikä on sinänsä hyvä asia.

Ikävältä tuntuu ajatus, etten voi hyvällä omallatunnolla nousta lentokoneeseen, grillata pihviä tai ostaa uutta vaatetta. Täytyykö kaikesta potea huonoa omaatuntoa tai vastineeksi tehdä hyvitystekoja? Paljon mielekkäämpää olisi olla vastuullinen kuluttaja, joka tekee sellaisia valintoja, joita ei tarvitse myöhemmin katua. Vaikka yksittäisten ihmisten ostopäätökset vaikuttavat välittömästi melko vähän, tilanne muuttuu, kun yhä suurempi joukko toimii samalla tavalla.  Muuttuneet kulutustottumukset vaikuttavat väistämättä siihen, mitä jatkossa on tarjolla ja miten ja missä se kasvatetaan tai valmistetaan.

Yhä enemmän kierrätetään tavaroita ja asioita. Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena tai ylipäätään hankkia.  Esimerkiksi juhla-asut eivät vielä yhdestä käyttökerrasta vanhene.  Useammat juhlat voi mennä samoilla vaatteilla ja vaihtelua voi hakea lainaamalla. Monet vuokraavat sen mitä tarvitsevat. Ei ole pakko omistaa. Aineellisten lahjojen sijaan voi antaa aineettomia. Voi vaikka järjestää yhteistä tekemistä tai elämyksen.  Omistamisen riemu kestää usein vain pienen hetken. Sen sijaan muistojen pankissa mukavat hetket voivat jopa kasvaa korkoa.

Asennekasvatus on siis paikallaan, mutta tehdään se kannustamalla hyvään nostattamatta häpeää. Sitä ei ihminen juuri elämäänsä tarvitse, sillä tunteena se peittää ja pienentää. Siksi tuntuu ikävältä, että se on taas kaivettu naftaliinista. Juuri kun olimme pääsemässä häpeäkulttuurista eroon. Raamatusta nousee vahvasti kohtuullisen elämän ihanne. Ihmiselle ei tee hyvää omistaa liikaa.  Jos sinulla on jotain yli oman tarpeen, anna sille jolta puuttuu. Viljele ja varjele maata ja kiittäen nauti satokauden antimia.    

 

Sirkka Laine-Haimi

Kouvolan perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja