Ihana, haikea ja vaikea isänpäivä

Lähdimme liikkeelle kotipihasta; tytär kuskin paikalla ja minä viereisellä etupenkillä. Edettyämme lyhyen matkan, tytär totesi isoveljen olleen oikeassa. Sitten hän jatkoi: ”Isoveli sanoi, että iskän kanssa autolla-ajoharjoittelu on paljon helpompaa, koska iskä istuu rauhallisesti vieressä, mutta äiti ehtii 500 metrin matkalla neuvoa kolme kertaa.” Hyvinpä lapset tuntevat vanhempansa! Olimme edenneet 500 metrin matkan ja olin todellakin ehtinyt antaa kolme neuvoa! Tiedän, että puolisoni ja lastemme isä on paljon varmempi ja rauhallisempi opastaja autolla ajamisessa. Olen kiitollinen siitä, että lapsemme saavat häneltä opastusta elämän eri asioissa.

Tulevana sunnuntaina vietetään isänpäivää. Se on ihana, haikea ja vaikea päivä. 

Päivä on ihana onnitteluineen, kortteineen, lahjoineen ja kiitollisine sanoineen. Olipa onniteltava isä univelkainen lapsiperheen isä, työkiireiden keskellä elävä perheenisä tai harmaapäinen isoisä, heille kaikille kuuluvat onnentoivotukset. He kantavat isyyden tehtävää; mahdollisuuksia ja velvollisuuksia. He ovat osa sukupolvien ketjua. 

Päivä on haikea heille, jotka toivoisivat saavansa olla isiä, mutta isyys ei ole tullut omaksi tehtäväksi elämässä. Päivä on vaikea heille, joilla ei jostakin syystä ole isää lähellään tai elämässään. Isällekin päivä voi olla haikea tai vaikea epäonnistumisen tai vierauden tunteiden keskellä. Apeiden ajatusten keskellä haikeutta voi lääkitä sytyttämällä kynttilän. Kynttilän liekin lämpö ja valo lohduttavat. 

Tunnistan itsessäni tapoja ja neuvoja, joita olen omalta isältäni oppinut. Olen saanut oppia vastuunkantamisen ja yritteliäisyyden tärkeyden.

Kiitollisena saan todeta, että nuo opit ovat olleet avuksi elämän eri vaiheissa. Toivon, että osaisin osan niistä siirtää omille lapsilleni. Mutta toki kolme neuvoa 500 metrin matkalla on liikaa! 

Tutun lasten virren sanoin Onnea ja Siunausta isille ja lapsille:

Taivaan Isä siunaa meitä. Hän on isä jokaisen.
Poluillemme enkeleitä lähettää hän varjellen.
Hän on läsnä päivän työssä rohkaisten ja auttaen,
valvoo pimeimmässä yössä. Hän on Isä jokaisen.
Taivaan Isän lähellä jokainen on tärkeä.

Elina Lehtomäki
Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston pj.