Hyviä uutisia!

Katson uutista, jossa kerrotaan, että pyykinpesu syö valtavasti energiaa. Tämä tiedoksi kaikille, jotka eivät sitä vielä tienneet. Yletöntä pyykin pesua on siis syytä välttää. Näillä energiahinnoilla ja säästämiseen sekä luonnon varjelemiseen rohkaisevina aikoina uutinen on mitä mainioin – ainakin kotitalouksien pyykinpesuvastaaville!

Jos on kokemusta liikkuvan perheen pyykkirallista, pikkulapsiperheen arjesta, tai perheestä, jossa on paljon lapsia tai vaikka ikäihmisiä, pesukoneen vesilorina ja rummun jyske on jo ehkä juurtunut osaksi arjen äänimaisemaa. 

Jatkuva peseminen kuluttaa vaatetta turhaan. Värit haalistuvat nopeammin ja kuidut hapertuvat hanakammin. Hyvä vaatteen tuulettaminen ja pienten tahrojen paikallinen poistaminen vähentävät merkittävästi pyykkikoneen pyörimistä ja ainaisen ”rettuvellin” keittämistä, kuten kotinurkillani sanottaisiin. Energiaa säästyy, rahaa säästyy, luonnonvaroja säästyy, hermoja säästyy! Vaan kyllähän pyykinpesuvastaavat tämän asian tietävät. Ihminen vaan taitaa olla sellainen, että hän tarvitsee toistuvasti muistutuksia asioista. Asioista, jotka ovat itsestään selviä, mutta jotka katoavat mielestä kuin arkiseen pyykkivuoreen uponnut tärkeä ja paras sukka.

Kirkko ja seurakunta saattavat olla myös sellainen asia ihmisen elämässä. Monelle kirkkoon kuuluminen on itsestään selvää, mutta kirkon ydinajatus hukkuu helposti arkeen – sekä sanomaa ahkerasti kuluttavilla että vähemmän kuluttavilla. Joskus omat vahvat näkemykset estävät näkemästä niitä pieniä ja arkoja kysymyksiä, joihin olisi syytä kiinnittää huomiota. Toisinaan sanoman liiallinen tuulettaminen tuulettaa pois sen vähäisenkin luottamuksen, joka mahdollisesti oli. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jokaisena aamuna saa herätä uuden päivän uusiin mahdollisuuksiin. Armon sanoma ei kulu, eikä haalistu, kovassakaan käytössä. Oikeastaan on niin, että mitä enemmän seurakunnan sanomaa tutkii, käyttää, rapsuttaa ja välillä ehkä vähän tuulettaakin, sitä kirkkaammalta ja raikkaammalta se näyttää! 

Mitäpä jos seuraavan pyykkikoneellisen pyörimisen aikana tutkailisit seurakunnan tulevan syksyn tapahtumia. Löytyisikö sieltä jotakin minua tai perhettäni ajatellen? Ja jos ei löydy, mutta haluaisit löytyvän, otamme mielellämme myös ideoita vastaan. 

Ja muuten, se kadonnut – tärkein ja paras – sukkakin löytyi!

Satu Leino
seurakuntapastori
Kuusankosken seurakunta