Hyvä riittää

Vanhemmuus on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joita meillä voi olla. Syystäkin otamme tämän roolin vakavasti. Monet ryhtyvätkin suorittamaan vanhemmuutta pyrkien täydellisyyteen. Tämä johtaa väsymiseen ja uupumiseen niin, että ilo lapsesta peittyy raskaaseen velvollisuuden vuoreen. Meillä voi olla ylimitoitettu käsitys hyvästä vanhemmuudesta. Sitä mittaa ei kukaan pysty täyttämään. Kintereillä seuraakin jatkuva riittämättömyyden tunne. Eikä vanhempi pysty, hyvästä yrityksestä huolimatta, suojelemaan lastaan kaikilta vastoinkäymisiltä. Lapsen kannalta tärkeintä onkin, ettei hän jää pettymystensä kanssa yksin. Turvallisten aikuisten tukemana ja kannattelemana hän oppii jakamaan huoliaan ja käsittelemään elämänsä vaikeita asioita.

Uppoutuessaan vanhemmuuteensa moni hukkaa itsensä. Olenko ja onko mitään muuta? Näköalat kapenevat ja jutun aiheet yksipuolistuvat. Arki alkaa näyttää epätyydyttävän harmaalta. Kun oma reppu on tyhjä, ei siitä riitä jälkikasvullekaan. Oman vanhemmuutensa voi pitää elossa vain pitämällä itsensä elossa. On osattava olla terveesti itsekäs ja pidettävä huoli siitä, että ainakin jotain itselle tärkeää omaa tekemistä säilyy, vaikka elämäntilanne muuttuu ja arki on välillä hektistä pyörremyrskyä.

Väsynyt huokaus on usein vastaus, jonka pikkulasten vanhemmilta saa, kun kysyy heidän parisuhteestaan. Helposti se näyttäytyykin yhtenä lisärasitteena loppumattomassa ”pitäisi tehdä jotain-listassa”: energiarosvo, joka sysätään syrjään odottelemaan parempia aikoja. Kuitenkin synkät erotilastot pikkulapsiperheissä todistavat, ettei tämä ratkaisu toimi. Parisuhde muuttuu, kun perheeseen tulee lapsia. On opittava olemaan yhtä aikaa sekä puoliso että vanhempi. Parisuhteelle ei jää niin paljon aikaa kuin aikaisemmin. Pieni hetki siellä täällä on kuitenkin enemmän kuin ei ollenkaan. Silloin parisuhteella on eloonjäämismahdollisuus. Se voi säilyä voimavarana, joka antaa virtaa sekä vanhempana olemiseen että arjen pyörittämiseen.

Yhteisvastuukeräyksen tuotto menee tänä vuonna vanhemmuuden tukemiseen kotimaassa ja ulkomailla. Vanhemmuutta voimme tukea monella tavalla: isovanhemmat, kummit, sedät, tädit, naapurit ja muut, joilla on lapsiperheitä lähipiirissä, olkaa kuulolla sen suhteen. Osallistutaan innolla yhteisvastuukeräykseen. Tuetaan yhdessä riittävän hyvää vanhemmuutta, joka luo perustan hyvälle elämälle ja on parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä.

Sirkka Laine-Haimi

perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja