Sinä riität!

Ensi sunnuntaina alkava Yhteisvastuukeräys tukee vanhemmuutta. Yhteisvastuukeräyksen julisteissa sanotaan vanhemmille – Sinä riität. Julisteen nähdessä heräsi ainakin minulle ensimmäisenä ajatus- oikeesti, riitänkö? Riittämättömyyden tunne lienee jokaiselle vanhemmalle tuttu seuralainen.

Arkisen sirkuksen keskellä vanhemmalta vaaditaan sirkuksen johtajan taitoja. Pienistä ja isommista elämän taiteilijoista huolehtiessa pestään pyykkiä, laitetaan ruokaa, leikitään ja pelataan, jutellaan päiväkodista, kerhosta ja koulusta. Vanhemman riittämistä testataan pienen uhmassa ja isomman kiukun yllättäessä. Arjen kiemuroissa voisi todeta, että lapsen kiukun määrä lienee vakio, kohde vain muuttuu iän myötä. Kiukun silmässä ei aina tunnu siltä, että vanhempana riitän.

Vanhemmuuden näkökulmasta arki on aaltoilevan värikästä, jossa on sijansa tylsyydellä ja tavallisuudella. Arjen juhlaa ovat yhteiset hetket pöydän ympärillä aterian äärellä. Arjen tähtihetkiin voisi lukea myös perheryhmässä nuorison heittämät mahtavat viestit, jotka ilahduttavat työn keskellä. Kukaan ei voi suorittaa vanhemmuutta varten tutkintoa, joten jokainen riittää. Hetkittäin jokainen vanhempi kokee riittämättömyyttä ja siitä rohkaistuna toivoisin vanhempien tukevan toisiaan arjen haasteissa. Kullan arvoinen on hetki, jolloin saa jakaa vanhemmuuden mietteitä toisten vanhempien kanssa. Kun jakaa huolia ja haasteita, on sirkuksen pyörittämisen arkea keveämpi jatkaa - tiedän en ole yksin ja riitän tähän tehtävään. Moni asia työelämässä on projektiluonteista. Projektilla on selkeä alku- ja loppupiste. Vanhemmuus ei ole mielestäni projekti vaan elämän mittainen matka arjen sirkusta ja juhlahetkiä. Projektiluonteinen ajattelu typistäisi vanhemmuudesta paljon.

Arjessa jaksamisen tueksi kerätään yhteisvastuukeräyksellä varoja, apu suunnataan niin Suomeen kuin maailman katastrofialueille. Yhdessä voimme toimia vanhemmuuden tukemiseksi ja sitä kautta lapsille paremman arjen turvaamiseksi.

Johanna Pesonen

kasvatuksen kappalainen

Anjalankosken seurakunta