Huolia vai huoletonta?

”Ei huolia, ei murheita” laulussa lauletaan. Onko siinä unelma arjesta, joka sujuisi kuin tanssi tai ainakin soljuisi vaivattomasti eteenpäin? Arki on harvoin vailla huolia ja murheita. Arjen huolet ovat pieniä ja suuria sekä niitä tulvii ympärille uutisista ja somesta. Yhteiset huolet rauhasta ja turvallisuudesta yhdistävät ja kuormittavat monia. Onko sinulla hyvä sananlasku kuvaamaan arjen huolettomuutta, sellaista tilaa, jossa arjen huolien keskellä löytyy myös lepoa.

Sanalaskujen kirjassa on seuraava sananlasku:” Huoli masentaa ihmismielen, hyvä sana sen ilahduttaa.” Tämä sananlasku muistuttaa lausuttujen sanojen sisällöstä. Ovatko sanat täynnä huolia vaiko hyvyyttä? Huolista ei kannata vaieta, sillä eihän apua tai tukea voi saada olemalla hiljaa ja pitämällä huolet piilossa. Toisen huolia ei voi aavistaa, jollei raota ajatuksia. Arjen rohkeutta on lausua harkittuja sanoja.
Uskaltaisinko sanoa näin: huolet ja huolettomuus eivät ole vastakohtia. Arjessa huolien keskellä voi löytää huolettomuuden hetken, levon, kohtaamisen, jossa on aikaa ajatella tai ihmetellä elämää. Aikaa, jossa jaetaan elämää, sillä jaetut huolet puolittuvat. Kun kahdet tai useammat hartiat kantavat huolia, on mahdollisuus suurienkin huolien keskellä löytää hetki levolle. Huolien jakamisessa on vastavuoroisuuden hetki, yhdessä voi löytyä jotakin aivan uutta.

Pyhä huolettomuus, Jumalan antama levon tunne, mitä se on? Lapsena äitini sanoi monesti, että lapsen elämä on täynnä Pyhää huolettomuutta. Näin se varmasti on, kun maailman ja aikuisuuden murheet eivät kuormita arkea. Voisiko aikuinen löytää Pyhän huolettomuuden hetken? Rukoushelmissä, joita monilla ripareilla tehdään, on Pyhän huolettomuuden helmi. Sen kohdalla voi rukoilla: ”Jumala auta minua elämään siten, että en huolehdi turhasta. Vaan näen ympärillä Luojan luomaa kauneutta. Kiitos, että kuljet kanssani ja annat ilon ja rauhan. Aamen.”

Jaetut huolet muuttavat ajatuksen suuntaa ja kaikkien huolien alta nousee toivottavasti ilo – ilo tästä hetkestä ja elämästä. Ilo Luojan luomasta kauneudesta ja rakkaudesta.

Iloa päivääsi!

Johanna Pesonen