Hei hei, mitä kuuluu?

Linnuille taitaa kuulua melko hyvää. Linnut ovat jo jonkin aikaa tuntuneet vääntävän volume-nupit vähintäänkin koilliseen, varhain aamusta joskus jopa kaakkoon. Luontokappaleilla on ilmeisen kovasti asiaa toisilleen näin kevään korvilla.

Kevät ja korona ovat tuoneet myös esiin sen, että ihmisten olisi syytä olla kiinnostuneita toistensa hyvinvoinnista ja soitella aktiivisesti läheisilleen. Kouvolan kaupunki on ottanut asiakseen soitella vanhemmalle väestölle kysyäkseen heidän kuulumisiaan. Seurakuntien työntekijät ovat osallistuneet tähän soittokierrokseen kiitettävällä panoksella. Olen ymmärtänyt, että puheluita on otettu iloisena vastaan. Monelle puhelu on ollut tervetullut katko tähän erikoiseen, enimmäkseen paikallaan olevaan arkeen. Seurakuntien työntekijät ovat kaupungin ringin ulkopuolelta soitelleet tutuille, kerhoissa käyville seurakuntalaisilleen. Nämäkin puhelut on otettu ilahtuneina vastaan.

Olen kuullut muutaman ihmisen ihmettelevän, miksi kirkko on tänä korona-aikana hiljaa. Miksi kirkko vaikenee? Olen asiasta eri mieltä. Edelliseen kappaleeseen viitaten, ainakin seurakunnan työntekijät ovat olleet kovinkin aktiivisia yhteydenottajia viimeisten viikkojen aikana. Mutta jos oikein syvällisesti ajattelee, mikä kirkko on, niin laajasti ottaen kirkko ovat seurakuntaan kuuluvat jäsenet, ihmiset. Kirkko ei ole pelkästään piispat paimenineen ja muine moninaisine työntekijäjoukkoineen. Jos olet kastettu, seurakunnan jäsen, olet siis osa kirkkoa!

Mikäli olet ottanut poikkeustila-aikana puhelimen käteesi soittaaksesi jollekin läheisellesi, ajattelen, että olet avannut suusi ja ollut osa kirkkoa, joka ei ole hiljaa. Huolimatta siitä, oletko, tai koetko olevasi, osa kastettua kristikuntaa. Yhtä kaikki, olet toteuttanut Jeesuksen meille antamaa neuvoa, jota Kultaiseksi säännöksikin kutsutaan: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12)

Uskon, että kaikki meistä ilahtuvat, etenkin tänä aikana, jos saavat kuulumiskyselypuhelun läheisiltään. Ei tarvitse olla erityisen iäkäs ilahtuakseen. Sitä paitsi lapsiperheet ja eri tavoin korona-ajan koskettamat perheet saattavat tarvita juuri sinun puheluasi, juuri tänään.

Yhä edelleen, kun edes lähestyn ulko-ovia tai ikkunoita, kuulen, että linnuille taitaa kuulua hyvää. Ainakin ne juttelevat toisilleen. Kirkko, ja moni muu, on takuulla seurannut niiden esimerkkiä – jutellut lähimmäisilleen ja iloinnut kaikesta huolimatta siitä, että on kevät.

Satu Leino

Kuusankosken seurakunta