Hän tuhlaa ja sirottelee 

Nuoruuden ystäväni Hetu kirjoitti kerran: Olen rakkauden tuhlari. Hän tarkoitti että rakastamisessa täytyy  laittaa hyvä liikkeelle eikä säästellä. Tuhlaaminen on mielenkiintoinen sana. Panna menemään, jakaa nopeasti eteenpäin, pitämättä itsellä.

Tuhlata voi tietysti eri lähtökohdista. Suuren perinnön saanut voi ymmärtämättömyyksissään tuhlata omaisuuden siipeilijöiden kannustamana, ja jää lopuksi yksin ja puille paljaille. Tuhlariksi voi päätyä myös puutteellisen elämänhallinnan vuoksi, etenkin, jos lähellä ei ole ketään tukena ja kannustamassa parempaan.

Kolikot hupenevat, ja käsiin ei jää mitään. Mikään tuki ei tunnu pitävän pystyssä. Oikeastaan mitään eletty hetki ei jää mieleen. Raha itsessään ei tuo onnellisuutta. 

Tuhlarina voi olla myös oman sydämen kehottamana. Halu antaa ja ilahduttaa voi nousta sisimmästä. Anteliaisuus, vieraanvaraisuus ja auttaminen ovat  vanhoja kunnon suomalaisia hyveitä. Ne muodostuvat myös kristillisiksi hyveiksi, kun ajattelemme Jeesuksen esimerkkiä. Hän antoi itsensä kokonaan toisten hyväksi. 

Ystävällinen katse ja pieni ele ei maksa mitään.  Se on myös kirkon Yhteisvastuukeräyksen lähtökohta. Jokainen voi jakaa hyvää eteenpäin. Me saimme Suomeen ulkomailta apua 1950- luvulla ankeina aikoina. Omana vastauksenamme, kiitollisuudesta, syntyi kirkon  Yhteisvastuukeräys.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksellä keskitytään nuorten elämänhallinnan ja mahdollisuuksien parantamiseen.  

Jumalastakin sanotaan Raamatussa,  että hän tuhlaa, hän sirottelee köyhille ( 2 Kor 9: 9). Se tarkoittaa, että Hän ei pidä itsellään vaan antaa. Keräyksissä mukana oleminen ja anteliaisuus ovat oikeastaan siinä rakkauden virrassa kylpemistä, mistä Paavali sanoo myös: Hänellä on teille annettavana runsaasti kaikkia lahjoja, niin että teillä on aina kaikki mitä tarvitsette ja voitte tehdä runsaasti kaikkea hyvää. 

Tommy Taberman on kirjoittanut: 
Iloitsen siitä, että olen ymmärtänyt kaksi asiaa.  Että vain murrettu leipä on kokonainen leipä. 
Ja että onnea voi vain jakaa. 

Kirsi Hämäläinen
Elimäen kirkkoherra