Hän säät ja ilmat säätää

Tuo pakkanen saisi pikkuhiljaa jo loppua. Tämä ajatus on noussut mieleeni useita kertoja itsenäisyyspäivän viikolla, kun pakkanen on huidellut 20 asteen molemmin puolin. Voi olla, että joku toinen oli pakkasista mielissään. Monesti olen kuullut sanottavan, että jos on vaikea keksiä keskustelun aihetta, aina voi puhua säästä. Se on aiheena sopivan neutraali ja hallitsematon, ja sen suhteen on usein helppo löytää yhteisiä näkökohtia. Säästä puhuminen voikin toimia keskustelussa jään murtajana.
 
Hieman mutkikkaammaksi asia muodostuu, jos on vahvasti jotain mieltä jostakin asiasta. Keskustelijalle itselleen on muodostunut vankka näkemys ja mielikuva siitä, että näin tämä asia on. Jotta muodostuisi hyvä keskustelu, eikä monologia, tämän näkemys olisi hyvä saada esille ja selvittää toisen näkökulma asiaan. 

Hyvä keskustelu on kuin sulkapallopeli, jossa molemmat pelaajat yrittävät pitää pallon pelissä mahdollisimman pitkään. Täytyy lyödä sen verran ”helppoja” lyöntejä, että toinen pystyy palauttamaan pallon, mutta toisaalta riittävän vaikeita, jotta peli säilyy mielenkiintoisena. Täytyy lukea vastustajan peliä ja aavistaa, mihin hän aikoo lyöntinsä sijoittaa. Jos yrittää jokaisesta mahdollisesta paikasta lyödä pistettä, yhteinen pitkä peli ei onnistu. Jos verkon yli singahtaa pallon sijasta maila, peli tietysti epäonnistuu. Molemmilla täytyy siis olla yhteinen halu ja näkemys yhteisestä pelistä.
 
Papin työssä löytää joskus itsensä keskustelemasta mitä erikoisemmista asioista. Joskus voidaan puhua säästä, joskus elämän kohtaloista, iloista ja suruista. A.W. Yrjänä on sanonut, että teologian opiskelu on yksi yleissivistävimmistä tutkinnoista, jonka yliopistossa voi suorittaa. Tähän varmasti vaikuttaa opiskelijan itsensä mielenkiinnon kohteet, mutta teologiaan liittyviä asioita, ajatuksia ja historiallisia tapahtumia on lukemattomia. Opitun kirjaviisauden lisäksi suuri merkitys on eletyllä ja koetulla elämällä. On helpompaa puhua siitä, mitä on kokenut.
 
Joskus keskustelun aihe voikin sinänsä vaikuttaa hyvin tavanomaiselta, mutta asialla voi silti olla keskustelijalle suurta merkitystä. Puhuttiin sitten säästä, politiikasta tai Linnunhampaasta, tärkeintä on kuitenkin vastavuoroisuus ja yhteinen halu keskustella. Silloin molemmat voivat kokea, että hei, sinähän kuulit ja hoksasit mitä minä tarkoitin!

Tällainen kohdatuksi ja kuulluksi tulemisen kokemus tekee meille hyvää. 
 
Haluan toivottaa sinulle oikein hyvää ja rauhallista adventtiaikaa ja siunattua joulun odotusta.

Tero Kajander
Kehitysvammaistyön pastori