Erimielisten Tinder

 

Helsingin Sanomat etsi helmikuussa keskustelijoita, jotka ovat valmiita kohtaamaan toisen, erilaisen näkemyksen omaavan henkilön. Ajatuksena on lisätä ajatusten vaihtoa. Me viihdymme hyvin samanmielisten ihmisten kanssa, mutta milloin viimeksi vaihdoit ajatuksia aivan eri mieltä olevan kanssa?

 

Saksalainen Zeit Online -lehti on luonut ns. politiikan Tinderin. Tinder on sovellus, jolla ihmiset voivat etsiä seurustelukumppania itselleen. Saksalaislehden sähköisellä alustalla nyt myös suomalaiset voivat keskustella arvoiltaan vastakkaisen ihmisen kanssa. Tapahtuma on nimeltään Suomi puhuu. 

 

Odottelen jännittyneenä, kenet kymenlaaksolaisen kone minulle arpoo keskustelutoveriksi ja missä hänet tapaan. On helppoa puhua samanmielisten kanssa  elämästä, rahasta, köyhyydestä, työttömyydestä, kansalaispalkasta tai maahanmuutosta. Mutta entäpä kun ollaan eri näkemyksen omaavan kanssa? Ihmisen kanssa, jolle tämä on karua arkea? Tai jos joudun perustelemaan kantaani itselleni vieraan, jopa kiihtyneen ja huolestuneen keskustelijan kanssa?

 

Kaikki kohtaamiset sisältävät ensivaikutelman, mutta jos ollaan vähän pidempään yhdessä ja keskustellaan, erimielisen ihmisen kasvot alkavat tuntua tutuilta ja hänen huolensa jotenkin ymmärrettävämmiltä. Viholliskuvan ylläpitäminen edellyttää aina etäisyyttä. 'Me ja ne, hyvät ja huonot, oikeat vastaan väärät'.  Mielemme jopa kiillottaa omia vaikuttimiamme, jos vaikka vastapuolen jokin sana osuu. Puhumme, näemme ja kuulemme vain sellaista, joka jo vahvistaa aiemmin omaksumaamme tietoa.

 

Nyt lauantaina 30.3. Helsingin Sanomat kokoaa keskustelijoita yhteen. Vaalivuotena ja seurakuntayhtymämme vuotena 'Uutta kohti' on mukava ajatella, että syntyy keskusteluyhteyksiä eri mieltä keskenään olevien kanssa. Ehkäpä monen sydämessä voi syntyä uudenlaista ymmärtämistä.

 

Jokainen ihminen on arvoitus. Kuin piirongin laatikoissa jokin on tuttua omasta arjestamme. Jotain voimme oppia yhdessä tekemään. Mutta syvimpänä  alimmassa laatikossa, löydetään yhdessä kestämisen ja jakamisen lahja. Kun niin pitkälle on päästy, toinen ei enää ole minulle vieras, vaan veli.

 

Kirsi Hämäläinen
Kouvolan rovastikunnan lääninrovasti