Enkeleitä onko heitä päällä tämän maan?

Näin kysellään suomalaisessa laulussa. Kysymys enkeleiden olemassaolosta on aina kiinnostanut ihmisiä. Yksi vuoden 2018 luetuimpia Helsingin Sanomien artikkeleja oli, "Enkelit ovat suositumpia kuin Jeesus, mutta ne voivat tulla kalliiksi". (HS 7.4.2018) Artikkelin nimi viittaa kahteen asiaan: silloiseen kirkon nelivuotiskertomukseen, jonka mukaan suomalaisista 47 % uskoo enkeleiden olemassaoloon ja vain 38 % uskoo Jeesuksen ylösnousemukseen (v. 2019 luvut ovat 43 % ja 33 %) sekä kenttätutkimukseen, jonka toimittaja teki enkeliyrittäjien parissa.

Artikkeli tuo esiin, miten ihmisiä rahastetaan nettikursseilla ja enkelipuheluilla. Enkeleitä, yksisarvisia ja lohikäärmeitäkin kaupataan viestin tuojina jostain toisesta taajuudesta. Lohtua ja parantumista luvataan asiakkaalle rahaa vastaan. Artikkeli oli hyvin silmiä avaava näkökulma enkelibisnekseen, joka yhä tänä päivänäkin kukoistaa. Sille on tilausta, sillä kaipaamme henkisyyttä, iloa ja valoa, lämpöä ja lohtua, pyhän kosketusta elämäämme. Teknologian jatkuva kehitys, kiireinen elämänrytmi ja yksilökeskeisyys vieraannuttaa meitä toisistamme ja luonnosta, näistä mieltä voimaannuttavista yhteyksistä. Sydämessä on kaipuu jotain syvempää ja korkeampaa yhteyttä kohtaan. Kun henkisyyden kaipuu nostaa päätään, kristinuskon näkökulmasta katsoen on olennaisen tärkeää se, kenen puoleen käännymme.

Kirkkovuodessa syyskuun 29. päivä on jo 400-luvulta lähtien omistettu ylienkeli Mikaelille. Myöhemmin mikkelinpäivästä on tullut kaikkien Raamatun enkelien päivä. He ovat Jumalan sanansaattajia, jotka ilmestyvät ihmisille unissa tai valveilla ollessa. Enkeli on ihmishahmoinen, hän puhuu ja neuvoo. Raamatun enkeli suojelee, lohduttaa ja opastaa ihmistä. Tapauksille yhteistä on kuvaus enkelin kirkkaudesta sekä ihmisten pelosta. Enkelin läheisyydessä oli jotain pelottavan pyhää, kunnioitusta herättävää voimaa. Hän on Jumalan sanansaattaja, joka ei pyydä palkkiota eikä palvontaa, vaan kunniaa Jumalalle korkeuksissa.

Maarit Kenttälä
Anjalankosken seurakunta