Elämäni biisi

Tänä syksynä ovat TV-viihteen ystävät jälleen saaneet seurata suosittua Elämäni biisi -visaa. Ohjelmassa viisi tunnettua visaajaa yrittää arvata toistensa valintoja ”elämänsä biisiksi”. Toisinaan sanat ja sävelet voivat sopia useammankin osallistujan kohdalle. Joskus taas edessä on täysi arvaus: kuka olikaan juuri tämän laulun toivonut? Jos kilpakumppani ei ole tuttu, onkin vaikeaa tietää, mikä musiikki soittaa syvimmin juuri hänen sielunsa syvyyksiä. Ohjelmassa kuulee tarinoita vaikka siitä, mikä laulu löytyi lapsuuskodin toivelaulukirjasta tai mikä laulu soi kuulokkeissa huippu-urheilijan treenin tiukimmassa vastamäessä.

Ohjelmaa seuratessani en ole voinut olla pohtimatta, että omassa työssäni  käytössä oleva virsikirja on yksi ”elämän biisien” aarreaitta. Kohtaamme sen sivuilla papin ja isän berliiniläisessä vankilassa kertomassa perheelleen tuntojaan ennen matkaa kohti keskitysleiriä ja väistämätöntä (Dietrich Bonhoefferin virsi Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.) Toisaalla eräs 17-kesäinen nuori neito kiipesi kauniina kesäiltana isänsä puuhun rakentamaan majaan kirjoittamaan runoja. Lina Sandellin virsi ”Kun on turva Jumalassa” on virsikirjamme lauletuimpia edelleen. Vastaavia hetkiä on virsikirjaan tallentunut lähes tuhatkunta.

Elämme parhaillaan niitä vuoden päiviä, jotka sumu ja kaamos kaappaavat syliinsä. KS Keskiviikon Seurakuntien viikko -aukeama kertoo omalla tavallaan, että tällaisena arkisena viikkonakin voi soida elämän biisi. Se voi löytyä messun virsilistalta tai yllättää yhteislauluhetken ohjelmassa. Pian alkava joululaulujen kausi on muistojen kulta-aikaa.

Tulevana sunnuntaina vietämme isänpäivää. Näin Anna-Mari Kaskinen isille omistetussa lasten virressä:

Isästäni Jeesus, kiittää tahtoisin.
Isääni nyt hoida käsin siunaavin.

Isästäni tykkään. Tänään muistan sen.
Rakas hän on meille, ainutlaatuinen.

Sinä Jeesus tunnet isät kaikkien.
Pyydän, että annat heille siunauksen.

Ritva-Liisa Marttila
Kouvolan seurakunnan kanttori