Elämän antajalle ja kantajalle

Monen mielestä suomen kielen kaunein sana on äiti. Onkohan kielessämme milloinkaan asetettu neljää kirjainta peräkkäin sellaiseen järjestykseen, että niiden tulkitsema sana herättäisi herkempiä mielleyhtymiä kuin ”äiti”? Ehkä ”koti” on lähes ”äitiin” verrattava sana. Mutta sanat koti ja äiti, liittyvätkin monin tavoin yhteen.

Äiti on myös sen vaikutuksen vertauskuva, joka toisella ihmisellä voi olla toiseen tässä ohi kiitävässä elämässä. Mahtaako olla montakaan, jolla olisi meihin niin ratkaiseva vaikutus kuin omalla äidillämme? Tutkimusten mukaan ihmisen elämän ensimmäiset kuukaudet ja vuodet ovat ratkaisevan tärkeitä koko loppuelämällemme kannalta. Tästäkin johtuen on vaikeaa yliarvioida äitien merkitystä.

Neuvostoliiton aikana valtiovalta vainosi monin tavoin kristittyjä. Äidit ja mummot eivät kuitenkaan antaneet periksi vaan opettivat lapsilleen ja lapsenlapsilleen kristinuskon keskeiset asia. Äitien ja mummojen vuoksi kristinuskon vaikutus ei hävinnyt Neuvostoliitosta, vaikka johtajat tekivät kaikkensa, että niin olisi tapahtunut.

Toivon, että Venäjän äidit ja mummot nousisivat näkyvään vastarintaan Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Tämä mieletön sota on koitunut myös monen venäläisen sotilaan kuolemaksi. Monet pelkäävät Putinia, eivätkä uskalla arvostella häntä. Mutta äidin rakkaus on suurempi kuin pelko omasta hyvinvoinnista. Tämä naisten joukkovoima on voima, joka toivottavasti pysäyttää Putinin.

Jotain äitien tärkeydestä kertoo sekin, että kristillinen kirkkomme on etsinyt suuntaansa ja olemustaan juuri äidistä. Vanhoista ajoista lähtien on kirkkoa kutsuttu äidiksi. Meillä on Jumala Isänä ja Kirkko Äitinä. Tämä on hyvä vertauskuva: ollessaan parhaimmillaan kirkko toimii kuten äidit, eli selittää lastensa tekemiset parhain päin. Se ei luokittele, lajittele eikä erottele lapsiaan. Kaikki ovat yhtä rakkaita. Se on lämmin ja turvallinen. Se ruokkii ja ottaa syliin. Se on täynnä evankeliumia.

Äitienpäivänä tuomme kiitoksemme elämän antajalle eli Jumalalle sekä elämän kantajalle eli äideille.

Kimmo Ylikangas
Kuusankosken kirkkoherra, lääninrovasti